Rocksmith

Anmeldt af: Morten Skou - 13. oktober 2012 - kl. 17:31
Del denne artikel:
5 0

Ubisoft forsøger med denne nye titel, at genopfinde musikgenren, men er det lykkedes for dem?

For et par år siden var de fleste nok klar til at erklære musikspilgenren for død. Markedet var i en længere periode blevet overbombarderet med utallige udgivelser, primært i Guitar Hero og Rock Band-serierne. Selv om disse spil trinvist blev mere og mere avancerede, der kom trommesæt, keyboard og sågar kopier af rigtige guitarer, så døde interessen altså ud, og begge udviklere valgte at droppe udviklingen af flere spil.

Her to år efter den sidste udgivelse i Guitar Hero-serien melder Ubisoft sig så på banen med Rocksmith, et spil, der lader folk spille på en rigtig guitar eller bas, og som endda kan gøre det at lære at spille på et af de to instrumenter en smule sjovere end at sidde alene derhjemme og øve forskellige sange alene med sin guitar.

Helt praktisk så tilslutter man sin guitar eller bas til sin Xbox 360 via det medfølgende Rocksmith "Real Tone"-kabel. Kablet har et stort jackstik i den ene ende og et USB-stik i den anden ende. Det er ikke nødvendigt med andet udstyr for at komme i gang, og man bliver ret hurtigt kastet ud i det første nummer i den tour, som man skal igennem i spillet.

Med mindre man bare vil spille enkelte sange, så er omdrejningspunktet i spillet "The Journey". Man kan vel sige, at det er spillets historiedel, dog uden at der er nogen form for historie involveret i den. Man får tilbudt et par sange, som man først skal træne igennem - og når man har opnået en høj nok score i forbindelse med sin træning, så skal man selvfølgelig ud på scenen og fyre den af med alle sangene i træk foran tilskuerne. Spiller man godt nok, får man mulighed for at spille et ekstranummer. Efterfølgende bliver der låst op for næste del af "The Journey", og så er det ellers bare at hoppe på vognen igen og træne de sange man skal, før man igen kan få lov til at gennemføre eventet foran tilskuerne. Når man har gennemført et event, bliver der også låst op for noget nyt udstyr, eksempelvis guitarer, pedaler og forskellige forstærkere.

Når man spiller de forskellige numre, så foregår det mere eller mindre som vi kender det fra diverse Guitar Hero og Rockband spil. Toppen af en guitar eller bas kommer frem på skærmen, og man skal så sætte fingrene på de steder, som er markeret, og slå an på strengen på det rigtige tidspunkt.

Det skal i øvrigt nævnes, at spillet selv opdager, hvis man kæmper lidt med at gennemføre de forskellige sange i træningen. Så hvis man har forsøgt sig med en sang et par gange, og stadigvæk ikke har opnået en høj nok score til at kvalificere sig til at spille koncerten, så tilbyder spillet at sænke den påkrævede score, så man på den måde ikke risikerer at sidde fast i spillet alt for længe på grund af en enkelt sang.

Til at starte med er sværhedsgraden lav nok til, at alle vil kunne være med - man spiller på en enkelt eller to strenge af gangen og får langsomt mulighed for at vænne sig til det hele. Ganske hurtigt stiger sværhedsgraden dog, og man slipper ikke uden om at øve samme nummer igen og igen, hvis man vil kunne spille det ordentligt. Derudover begynder spillet ret hurtigt at introducere rigtige greb i stedet for kun at bruge enkelte toner af gangen - og det er her man for alvor både bliver udfordret, men også får en chance for at lære at spille guitar på den rigtige måde.

At spille guitar kræver også, at man har kendskab til en række forskellige teknikker, det kan være den korrekte måde at skifte imellem grebene og mange andre ting. Rocksmith gør det muligt for dig via små guider at lære disse forskellige metoder, så du på den måde kan komme hurtigere i gang med dit guitarspil. Synes du, at du har fuldstændig styr på de forskellige teknikker, så er der en række udfordringer, som du kan prøve kræfter med. Der er også en akkordbog, hvor du kan se de forskellige akkorder fra sangene i spillet - samme sted er der mulighed for at træne de forskellige akkorder, så du er helt skarp på dem. Det kan nemlig være lidt svært bare at forsøge sig med dem, når sangen først ruller hen over skærmen.

Spillet indeholder fra starten af over 50 forskellige numre. Der burde være lidt for enhver smag, og med kunstnere som Lynyrd Skynyrd, Muse, Nirvana, Queens Of The Stone Age, Radiohead og The Rolling Stones er der rigeligt af materiale til at gøre dig til en rigtig rockstjerne.

Vil man på et tidspunkt have flere sange, så kan man købe dem i shoppen for Microsoft Points. En sang koster 240 Microsoft Points, og den ene pakke med BLINK-182, som man kan finde derinde lige nu, koster 640 Microsoft Points. Antallet af sange i den europæiske butik er dog stærkt begrænsede - der er lige nu 14 forskellige sange, som du kan købe. Det er lidt trist, at sangene fra den amerikanske butik endnu ikke er landet i den europæiske, men det er formentligt bare et spørgsmål om tid, før det sker.

For dem, som mener det lidt mere seriøst, er der en lang række videoer, der fortæller, hvordan du eksempelvis sætter nye strenge på din spade, hvordan du tuner den og meget andet. Faktisk er det en ganske god samling, specielt hvis man er nybegynder, så kan dette ekstraindhold i spillet faktisk give dig en god start. Typisk har vi tidligere set almindelige "lær at spille guitar" DVD'ere med meget af det samme indhold, som du altså får med her.

Vil man spille sammen med en kammerat, er der også mulighed for det. Desværre er der kun mulighed for at gøre det lokalt med op til to spillere. Det kræver bare at man har et ekstra kabel, som heldigvis kan købes særskilt, da hver spiller jo skal bruge et kabel for at kunne tilslutte sin guitar eller bas.

Helt overordnet så fungerer Rocksmith faktisk ganske godt - dog har jeg gentagne gange oplevet problemer med, at guitaren ikke bliver registreret i tunningsdelen, før hver sang, selv om lyden fra de enkelte strenge tilsyneladende går fint igennem til selve spillet og ligeledes ud igennem højtalerne. Det er rimelig frustrerende, når man gerne vil i gang med sangen, at man så strander ved tuningsdelen. Den eneste løsning på det er at hoppe tilbage til menuen og vælge sangen igen - så er problemet som regel væk. Så vidt jeg kan forstå, så fungerer denne del dog udmærket for mange andre spillere.

En ting, som folk tydeligvis savner, er muligheden for at kunne konkurrere om at få de bedste scores online. Da der ikke er nogle leaderboards eller lignende i spillet, er det ikke muligt at sammenligne sin kunnen med andre, og det er faktisk lidt synd, at Ubisoft har undladt at inkludere den mulighed.

Selv om det faktisk er nemt at komme i gang med Rocksmith, og man får fornemmelsen af, at man har styr på guitaren, så er der ingen tvivl om, at nøgleordene for dette spil er øvelse, øvelse og øvelse - og når man så har øvet sig, så må man øve sig noget mere. Altså præcis det samme, som hvis du ville lære at spille guitar på den normale måde. Dermed er holdbarheden på spillet meget afhængig af, hvor tålmodig man er som spiller - vil man lære at spille på guitar eller ej. Jeg synes dog, at Rocksmith er med til at gøre det sjovere at lære at spille guitar. Man får eksempelvis backing-musikken, og sangene stiger gradvist i niveau, så man ikke behøver at lære alle akkorderne til et nummer, før man kan komme i gang.

Alt i alt byder Rocksmith på et godt mix af god underholdning og samtidig muligheden for at lære at spille guitar. I modsætning til Guitar Hero-spillene er det her dog næppe et spil, som man lige hiver ned i forbindelse med, at et par venner er forbi, for det tager altså tid at lære at spille ordentligt.
Fakta
Rocksmith

Rocksmith

PlatformXbox 360
UdviklerUbisoft
UdgiverUbisoft
Spillere1-2
Udgivelsesdato27-09-2012
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 12 Stærkt sprog
Følg Xboxlife her
Xbox Support
+ Lær at spille guitar på en lækker måde, fed setliste
Savner leaderboards, flere sange
Gameplay:8.5
Grafik:7.5
Online:-
Holdbarhed:8.5
Overall 8.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.