
Efter at DiRT fra Codemasters tog en retning væk fra ægte rally, er udvalget af rigtige rallyspil, hvor det bare er dig og din co-driver, mod elementerne og tiden, meget begrænset. WRC 5 er et ægte rallyspil og er det officielle WRC spil, hvilket betyder, at du kan finde alle de rigtige teams, alle de rigtige biler og alle de rigtige kørere, som for eksempel Sébastian Ogier, Sébastian Loeb og Jari-Matti Latvala her.
Spillets hjerte er naturligvis karrieredelen, hvor man som en ung håbefuld kører, starter i den lille J-WRC serie, hvor alle kører i en den samme bil, for derefter at kæmpe sig op igennem WRC-2 serien for endelig at prøve kræfter med de helt store stjerner i WRC serien, hvor alle de store teams fra VW, Citroën, Ford og Hyundai dyster.
Det gode ved rally er, at det er meget varieret. På papiret kan det måske være lidt svært at forstå, men banerne er meget forskellige og man oplever alt fra de mørke skove i Finland, de glatte sneklædte bjerge i Monte Carlo Rally, de flade støvede sletter i Rally de Portugal og meget andet. Oven i dette, køres de forskellige baner både om morgenen, om aftenen, om natten og midt på dagen, hvilket betyder, at lyset kan ændre sigtbarheden på en del. Endelig kan der også være både regnvejr, skyet eller solskin, så folkene bag skal have ros for, at gøre banerne virkelig varieret.

Hvert rally består af minimum fem Special Stages og en Power Stage. De kan være placeret på forskellige dage, for eksempel kan der i et rally bestå to løb den første dag, et løb den anden dag og tre løb den sidste dag. Det er faktisk vigtigt hvordan et rally er struktureret, for ens team har kun 45 minutter til at reparere ens bil hver dag og det er ikke tilladt at røre bilen mellem de enkelte Special Stages. Derfor er det vigtigt at være forsigtig, hvis man for eksempel på en pågældende dag, har tre løb i træk, for så gælder det om at passe rigtigt godt på bilen, for ellers skal resten af dagen gennemføres med en uduelig bil - og så er det rally tabt.
Man kan vælge, om skaderne på bilen udelukkende skal være kosmetiske, eller om de også skal påvirke køreegenskaberne. Jeg vil klart anbefale det sidste, da det giver en nerve til spillet. Jeg havde på et tidspunkt smadret min bil så grundigt, at den kun kunne køre i tredje gear og jeg måtte bruge håndbremsen til at bremse med, da bilens normale bremser ganske enkelt ikke virkede længere. Desuden var det elektriske system røget, så jeg kunne ikke høre min co-driver. Så det gælder altså om at passe godt på, for eller kan man komme i store problemer.
Karriedelen fungerer ganske fint. Man starter som sagt i J-WRC serien, man bliver kastet ud i en lang række løb over hele verden og man skal holde sit team af mekanikere tilfredse ved at klare sig godt. Er man i tvivl om, hvordan man kører rally på den bedste måde, kan man tage nogle lektioner i rally skolen, men jeg fandt disse lektioner helt overflødige, da nogle af dem underviser i ting, som jeg i hvert fald aldrig fik brug for i løbet af min karriere. Der er ikke de store overraskelser i karrieredelen, som er bygget ret traditionelt op, men den repræsentere den virkelige sport fint og fans af rally vil finde god underholdning her.

Foruden karrieredelen, er der også mulighed for Quick Stage og Quick Rally, hvor man vælger en bil og kaster sig ud i en enkelt bane eller et helt rally. Man kan også deltage i diverse Challenges hvor man konkurrerer på tid mod andre spillere fra rundt omkring i verden og endelig er der multiplayer, som både kan spilles lokalt eller online. Spiller man offline, kan op til otte spillere spille på skift, for at sætte den bedste tid, på en udvalgt Special Stage. I online multiplayer, kan man spille mod syv af sine venner eller mod andre spillere rundt omkring i verden. Man kan lave sin egne lukkede spil, hvor man kan vælge hvor i verden man vil køre, hvilket løb man vil køre og hvornår på dagen det skal køres og hvilket vejr det skal være. Jeg har ikke haft mulighed for at teste multiplayeren helt i bund, da det var svært at finde nogen at spille med her før udgivelsen af spillet så det er ikke til at sige, hvordan det vil spænde af, når serverne og infrastrukturen bliver presset mere, når der kommer flere spillere på. Jeg vil dog sige, at jeg synes ikke rally egner sig så godt til multiplayer, da det jo er en sport hvor der dystes på tid, så det er ikke her, at jeg ville bruge det mest af min tid - dog er offline multiplayer ganske underholdende med nogle venner i sofaen.
Noget af det vigtigste i et rallyspil, er naturligvis styringen. Det første indtryk af styringen var, at den virkede lidt løs og at det føles som om, at bilen ikke rigtigt havde forbindelse til jorden. Jeg vil dog sige, at jeg efter ganske kort tid blev rigtig tilfreds med den og det varer ikke længe, før man kan køre på sine grænser. Hvis man ønsker at finjustere styringen, kan man indstille hvor følsom både styring, speeder og bremser skal være, så der burde være mulighed for at indstille spillet, så det passer til ens kørestil. Man skal dog blot have i tankerne, er det her ikke er en simulator, så styringen er ikke på nogen måde realistisk, men den fungerer godt til et spil, hvor man vil underholdes.
På det visuelle er WRC 5 en lidt trist blanding. Nogle af banerne ser flotte ud, med nydelige støv- og lyseffekter, men andre ser direkte triste ud og ligner noget man har set tidligere på Xbox 360. Det gælder specielt de baner som køres i overskyet vejr og sjovt nok også natbanerne, hvor der ellers ville have været god mulighed for at vise nogle flotte lyseffekter. Bilerne er detaljeret, men det er som om, at proportionerne på dem ikke er helt korrekte, så det ligner nogle gange mere legetøjsbiler, end rigtige rallybiler. Man kan køre både med kameraet udenfor bilen, men også bruge cockpit-view og begge dele fungere faktisk ret godt - specielt cockpit-view gør kørslen meget intens.

På trods af den lidt simple grafik, har spillet svært ved at holde hastigheden, når der sker meget på skærmen. Grafikken kan køre noget ujævnt når der sker meget på skærmen, hvor der for eksempel er meget støv, hvis man er inde i en skov eller lignende. Det er skuffende, når grafikken nu ikke er den mest detaljerede vi har set på Xbox One, så burde den i det mindste køre flydende.
Lydsiden er bedre end den grafiske. Motorlyden på de fleste biler er god, specielt i cockpit-view og de høje knald fra udstødningen er godt gengivet. Ens co-driver er tydelig at forstå og generelt er lydsiden fin, og fungerer som den skal.
WRC 5 er et fint rallyspil, men det kommer aldrig helt op at ringe. Karrieredelen er der hvor man formentlig vil bruge det meste af sin tid, men også lokal multiplayer med en håndfuld venner, kan da sagtens sluge en aften eller to. WRC 5 er det bedste bud på et ægte rallyspil og det bedste ved spillet er faktisk også det vigtigste, nemlig styringen. Efter en lille smule tilvænning, så er den faktisk dejlig behagelig at køre med og hvis man lige mangler det sidste, kan den indstilles på en god portion punkter.
For nu at svare på vores eget spørgsmål fra starten af anmeldelsen; ja, jeg synes at Kylotonn har løftet WRC serien i forhold til de forrige år - men når det er sagt, skal det også siges, at der stadig er plads til forbedringer. Er du ude efter et ægte rallyspil, kan du godt kigge nærmere på WRC 5, men forvent ikke at blive blæst omkuld, for det mangler lige den der udefinérbare x-faktor, som havde løftet det op i de øverste lag af vores karakterskala.