UEFA EURO 2008

Anmeldt af: Carsten Odgaard - 23. april 2008 - kl. 12:54
Del denne artikel:
18 0

Danmark kvalificerede sig ikke til EM. Det kan du nu rette op på i EA's nye EM-fodboldspil, UEFA EURO 2008

Og det var Danmark…
EM-turneringen i fodbold står lige for døren. EA Sports lader traditionen tro ikke sådan en begivenhed løbe af stabelen uden at der bliver udgivet et spil til. Heller ikke denne gang, hvor de kan præsentere UEFA EURO 2008.

Og lad os bare lige, sådan en gang for alle slå fast; nej, Danmark kvalificerede sig ikke til EM. Men selv om det måske er en sølle erstatning, så giver UEFA EURO 2008 dig faktisk muligheden for at Danmark igen kan stryge til tops til EM – og det på flere måder. Mere om det senere.


FIFA 08,5?
Mange spillere og anmeldere var enige om, at FIFA 08 var et stort skridt i den rigtige retning for EA’s fodboldserie. Det var som om, at dette spil i serien næsten, kun næsten, skabte tavshed omkring den religionslignende krig der eksisterer mellem tilhængere af EA’s FIFA-serie og tilhængere af Konamis Pro Evolution Soccer-serie. For FIFA 08 tilførte serien elementer af det som karakteriserer Konamis serie: Det dybe, realistiske gameplay. Og det vel og mærke uden at gå på kompromis med den umiddelbarhed og tilgængelighed som altid har præget FIFA-serien. Væk var nu de værste irritationsmomenter, som altid har været seriens akilleshæl; at man efter lidt spil kunne regne ’huller’ i spillet ud, hvorefter der åbenbarede sig stensikre og standardiserede metoder til at score – hver gang, og at man også hurtigt kunne regne computerens løbemønstre ud.

Heldigvis har EA tilsyneladende taget den positive respons fra FIFA-spillet til sig. Derfor skal man heller ikke forvente at EURO 2008 radikaliserer gameplayet fra FIFA 08. Snarere er der tale om småjusteringer, og på sæt vis er det måske heller ikke helt forkert, når EURO 2008 rundt omkring har fået øgenavnet ”FIFA 08,5”.

Justeringerne betyder blandt andet at spillet har fået lidt ekstra fart i forhold til FIFA 08. Spillet spiller altså en anelse hurtigere, hvilket absolut er klædeligt.

Det er også blevet muligt at udføre sine egne signatur-jubelscener efter scoringer, hvilket lige sætter top på fryd-faktoren, når man sætter bolden i modstanderens net. Mere essentielt i forhold til gameplayet er nok den forbedrede AI. Og det er på begge sider af banen: Det virker faktisk som om dine medspillere er bedre til at læse spillet, ligesom modstanderne ikke bare virker som kegler man skal bevæge sig rundt om.

Styringen er stort set som vi kender det fra FIFA 08, hvor højre stick lader spilleren udføre forskellige bevægelser, som kan kombineres på mange forskellige måder med knapkombinationer. Eneste forskel på styringen synes faktisk at være, at ens spiller nu reagerer hurtigere på de kommandoer han bliver tildelt. Og det er jo ikke så tosset. Med andre ord, så fungerer gameplayet godt, og EURO 2008 er endnu et skridt i den rigtige retning, og forhåbentlig et forvarsel om, hvad vi kan forvente os af FIFA 09.

Der er stadig enkelte problemer med målmandspositionen, som indimellem kan lave ret underlige ting. Og et andet lidt irriterende element, som EA forhåbentlig snart løser, er, at boldmodtagere ikke automatisk søger bolden, når han bliver spillet. Som oftest står han bare helt passivt, som et træ i blæsevejr, og venter på at modtage den bold, der er sendt i hans retning.

Vejr og vind
I denne version er der tilført vejrændringer, hvilket der ikke var i 08-versionen. Regnen kan nu piske ned over de forskellige stadions, hvilket også har indflydelse på selve gameplayet. Den ellers så pæne grønsvær forvandles nemlig til en plaskvåd bane, hvor der danner sig mudderhuller. Og omkring disse huller trækkes tempoet væsentlig mere ud af bolden, end andre steder på banen. Denne distinktion er meget fint lavet, og skaber mange uforudsete situationer med bolden.


Grafisk set er UEFA EURO 2008 to skridt frem og ét tilbage. Selve spilleranimationerne er fine, og bevægelser kører meget flydende. Det er, har man lyst til at sige, vanlig EA standard. Hvilket er positivt ment. Også de nytilførte vejrforandringer og smukt lavet, og det giver en fin stemning, når regnen siler ned over grønsværen. Spillet kan dog ’hakke’ lidt mellem scenarier, f.eks. mellem en scoring og jubelscenen. Bortset fra disse små hik kører selve spillet meget flydende.

Hvad jeg dog til ikke er særlig begejstret for er de close ups man ser af spillerne. For det første ligner de ofte overhovedet ikke ’den rigtige vare’ Martin Jørgensen i spillet har i hvert fald overhovedet ikke noget at gøre med virkelighedens Martin Jørgensen. For det andet er det som om ansigterne er klasket til med en fed olie, for overfladen glinser på en meget underlig og kunstig måde.

Publikumsanimationerne sidder også langt fra i skabet. Vel er det en detalje, og vel er det ikke forstyrrende for selve det der foregår på banen, hvor animationerne er meget fine og detaljerede. Men indimellem får man altså kraftige flashbacks til Commodore 64-dagene, når kameraet panorerer forbi tilskuerne.

Kommentatorlyden får næsten altid kritik i EA’s fodboldserie. Kommentatorerne gentager sig selv, hedder det. Denne gang er gentagelserne dog få – eller i hvert fald færre, og det ser også ud til at man har satset på et mere naturligt kommentatorspor. Og det er virkelig klædeligt. Kommentatorerne taler således ikke kun om hvad der foregår på banen, men også om forskellige EM-spillere og fodbold generelt. David Beckhams formkurve får således også et par ord med på vejen.

Lydsiden har også fået nationalt tilsnit, så man kan f.eks. høre træneren komme med danske udråb, ligesom de danske tilskuere også kommer med nationale tilråd. Det er hyggeligt, og giver en rigtig god stemning under kampene. Sådan skal det gøres!


Battle of the Nations
Lad os springe til selve indholdet. Lad det være sagt med det samme: UEFA EURO 2008 indeholder i sagens natur ikke så mange features som de regulære FIFA-udgivelser. Først og fremmest er der jo ingen klubhold. Men spillet indeholder også en række nye features, som ikke før er set.

Basisdelen af EURO 2008 består selvfølgelig af en karrieredel, hvor det gælder om at kvalificere sig til EM. Ikke så meget nyt her.

Det bedste nye originale feature er ”Battle of the Nations”. Første gang man starter spille op bliver man bedt om at vælge dén nation man vil repræsentere i spillet. Dette valg kan ikke laves om, så det gælder om vælge med omhu (red.: vælg Danmark!). Battle of the Nations er en verdensomspændende onlinekonkurrence, som fungerer på følgende måde:

Hver gang du spiller en kamp, både online og offline, får du tildelt point efter forskellige faktorer. Du opnår f.eks. gode point, hvis du slår en modstander, der på papiret er bedre end din egen nation. Jo bedre du spiller, jo flere point får du. Disse point føres over i en pulje tilhørende den nation du indledningsvis har valgt. Når den rigtige EM-turnering slutter sidst i juni måned offentliggøres ligeledes vinderen af Battle of the Nations-turneringen. Det betyder altså, at man måske alligevel kan skubbe Danmark til tops, hvis det er det man ønsker.

Det skal siges, at man ikke behøver at spille med den nation man indledningsvis vælger, for at score point. Uanset hvilket nation du spiller med, bliver pointene overført til din valgte nation. Battle of the Nations er en rigtig fin feature, som skaber en online konkurrence samtidig med at man spiller andre turneringer i spillet. Desværre afsluttes konkurrencen jo når EM slutter. Så køber man spillet efter EM, så får man altså ikke glæde af Battle of the Nations-delen af EURO 2008.

Captain Your Country
EURO 2008 indeholder også en feature som bygger videre på ”Be a Pro”-delen fra FIFA 08. Denne gang hedder det ”Captain Your Country”, og det går essentielt ud på, at du styrer en enkelt spiller på dit hold. Det fungerer forbløffende godt, og er en rigtig underholdende og afvekslende feature i forhold til det normale gameplay, fordi der her skal tænkes på en anden måde, når man spiller. Det er her muligt at spiller turneringer, både online og offline, hvad der ikke var muligt i FIFA 08.

Sidste del af spillet opsætter klassiske EM-kampe, hvor du nu får mulighed for at ændre på historien og skabe et andet resultat end det faktiske. Forud for hver kamp er der således en række mål der skal opfyldes, hvilket kan være ret udfordrende og er med til at forlænge holdbarheden for spillet.


Live og lag
Hvor selve mulighederne i Live-delen er meget fine, så har selve eksekveringen af kampene dog lidt småproblemer. Det er nemlig som om, at der er lidt forsinkelse på spillernes reaktioner. Det tager med andre ord lidt længere tid for spillerne om at reagere efter man har afsendt ordre til ham fra controlleren. Det kræver lige lidt øvelse inden man har denne forsinkelse indarbejdet i sit spil. Måske er dette noget, som der bliver rettet op på i en eventuel opdatering?

Hvor der hidtil opstod lag i spil, hvis der af forskellige grunde for problemer med forbindelsen hos en af spillerne, så finder dette ikke sted på samme måde i dette spil. Spillet stopper nemlig helt, hvis der opstår problemer, og man må så pænt vente imens systemet loader, hvorefter spillet vil køre flydende igen bagefter. Dette er efter min mening en rigtig god løsning på lag-problemer. For i stedet for at lade spille hakke mere eller mindre konstant, så er det bedre helt at standse det, når der opstår problemer. I udgangspunktet skal det selvfølgelig slet ikke lagge, men det er alligevel en fornuftig løsning på et uomgængeligt onde.

Konklusion
Der er ingen tvivl om at UEFA EURO 2008 er et rigtig fint fodboldspil med et fremragende gameplay. Måske kan det endda tiltrække en del PES-fans, en serie som (og nu træder jeg ind i hajfyldt farvande. Jeg ved det!) for alvor har fået en hård konkurrent.

Spørgsmålet er jo så, om det kan svare sig at købe dette spil, hvis man allerede skulle være ejer af FIFA 08? Der er ingen tvivl om at UEFA EURO 2008 forfiner gameplayet fra FIFA 08, og forfiner det til en grad der gør, at jeg ikke vil tøve med at sige, at gameplayet er det hidtil bedste i EAs fodboldspil. Dertil kommer, at EURO 2008 faktisk indeholder nogle ret gode features, heriblandt det originale Battle of the Nations og Captain Your Country, som jeg finder forrygende underholdende. Når alt kommer til alt, så er der alligevel ikke så mange muligheder i dette spil, som det fulde FIFA-spil.

Selvom dette spil understøtter Xbox Live på mange rigtig gode måder, f.eks. i de ovennævnte features, så synes selve eksekveringen af Live-kampe at køre bedre i FIFA 08.

Søger man et godt fodboldspil, her og nu, er der nok ingen tvivl om at dette spil er svaret på ens bønner. For andre føles spillet måske mere som FIFA 08,5. Hvilket jo altså ikke gør spillet dårligere, men til et spørgsmål om man skal vente til FIFA 09.
Fakta
UEFA EURO 2008

UEFA EURO 2008

PlatformXbox 360
UdviklerEA Sports
UdgiverElectronic Arts
Spillere1-4
UdgivelsesdatoUde nu
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 3
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:8.7
Grafik:7.5
Online:8.0
Holdbarhed:7.5
Overall 8.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.