Top Spin 4

Anmeldt af: Morten Skou - 27. marts 2011 - kl. 22:18
Del denne artikel:
1 0

2K Games har netop udgivet deres fjerde titel i Top Spin-serien, men kan den leve op til forventningerne om hvordan et Tennis-spil skal være i 2011? Læs videre og find ud af det.

Der er i øjeblikket to seriøse tennisspil, som kæmper om titlen som det bedste tennisspil på denne generation af konsollerne. Det ene er naturligvis Top Spin-serien, og det andet er Virtua Tennis. Den første Top Spin-titel blev udviklet af Power and Magic Development med Microsoft i ryggen som udgiver. Spillet var derfor - ganske naturligt - også en eksklusiv titel til den første Xbox konsol.

Inden udgivelsen af Top Spin 2 havde 2K Games overtaget styringen af udvikleren, og et par år efter kom Top Spin 3 på gaden. Ganske kort tid efter udgivelsen valgte 2K Games at lukke Power and Magic ned, og i stedet blev udviklingen af Top Spin 4 udført af 2K Czech studiet – der jo som bekendt også har stået bag en række andre titler, senest Mafia 2.

Top Spin 4 er et spil, som man godt bare kan sætte sig ned og spille, men hvis man har intentioner om rent faktisk at få styr på spillet og dermed få det maksimale ud af det, så er man nødt til at gennemføre den meget omfattende introduktion til spillet, ”The Top Spin Academy”. Der lærer man igennem en lang række sessioner, hvordan de forskellige skudtyper virker, og man får samtidig en masse tips til, hvordan man gør tingene rigtigt. Det lyder måske meget banalt, men som det har været med de andre Top Spin-spil, er styringen noget, som man nemt kan lære, men som vil tage lang tid at blive rigtig god til. Årsagen til dette er, at det, der i bund og grund har betydning for, om et skud er godt eller dårligt, er den timing, som man har, når man trykker på knapperne på controlleren – og den tager altså lidt tid at få helt på plads.

Når man har fået styr på de mest basale ting, er man klar til at kaste sig ud i spillets karrieredel. Meget traditionelt får man til at starte med mulighed for selv at lave sin egen karakter. Der er her mulighed for at angive navn, fødselsdato, bynavn og vælge imellem en masse forskelligt tøj og kropsudsmykninger. Når man er færdig med at tilpasse sin karakter, som man vil have den, så bliver man kørt igennem en rimelig lang guidet tur, som forklarer de forskellige menupunkter – der er heldigvis mulighed for at skippe den, hvis man mener, at man godt selv kan overkomme at finde rundt i dem.

Helt basalt er der fire forskellige skudtyper, en på hver af de farvede knapper på controlleren, som hver især kan udføres på en række forskellige måder. Hvis man er ny spiller, så kan man bare trykke på knappen, og så bliver bolden sendt retur, men hvis man lige har tid til at gennemføre den førnævnte træning, så lærer man også om ”power shots”, ”control shots” og andre skud, som altså er nødvendige for at kunne blive rigtig god.

Karrieredelen er lavet som sæsoner med en varighed på 12 måneder. Hver måned har man mulighed for at spille en træningskamp eller deltage i et specielt event og derefter en rigtig turnering. Til at starte med har man kun mulighed for at deltage i de små turneringer, men efterhånden som man får udviklet sin spiller ved hjælp af de ”XP”-point, som man optjener i forbindelse med kampene, bliver der låst op for andre og meget større turneringer.

Udviklingen af spilleren foregår på den måde, at man kan vælge imellem tre forskellige områder, som man vil bruge sine ”XP”-point på: ”Serve and volley”, ”Offensive baseline play” og ”Defensive Baseline play”. Afhængigt af, hvilken af disse tre områder, man vælger at forbedre, vil værdien for de forskellige attributter som spilleren har, blive forøget. Der er derfor tale om en relativt simpel form for spillerudvikling, men der er alligevel uhyggelig mange muligheder for at få dannet en spiller, som passer godt til lige præcis sin egen spillestil. Hver gang man forbedrer et område, stiger ens spillerniveau med en, og eftersom man maksimalt kan opgradere til niveau 20, så er der altså en begrænsning, som tvinger en til at prioritere de områder, man gerne vil være god til.

Et andet aspekt, som kan hjælpe en med at forbedre sine attributer yderligere, er muligheden for at kunne ansætte en træner, som resulterer i bonusforøgelse af nogle enkelte af attributterne. Der er mange forskellige trænere, som hver især har deres fordele og ulemper – til at starte med kan man kun vælge imellem ”bronzetrænere”, men efterhånden som man kommer længere ind i spillet, bliver der også låst op for ”sølv-” og ”guldtrænere”, som naturligvis giver en endnu større forøgelse. Trænerne koster i øvrigt ikke noget at ansætte, men man kan kun have en af gangen.

Karrieredelen er som sådan ganske underholdende, men der er også nogle lidt underlige ting, som man kan undre sig over, hvorfor de er med. Det ene eksempel er muligheden for at læse mails fra forskellige personer i spillet – jeg har ganske enkelt ikke kunne se noget formål med det. Det andet problem, som i virkeligheden er ganske realistisk, er, at der er et begrænset antal modstandere med i spillet, specielt når man kommer op i toppen af ranglisten, oplever man, at det er de samme modstandere, som man møder gang på gang i alle turneringerne – som sagt er det selvfølgelig ligesom i den virkelige tennisverden, og det er derfor nok svært at forbedre. Det kunne måske være løst med en anden struktur på karrieredelen. Til sidst er det en lidt underlig fornemmelse, at man fortsætter med at optjene ”XP”-point, når man er nået forbi niveau 20 i sin spillerudvikling, der er nemlig ingenting, man kan bruge sine point til på dette tidspunkt.

Onlinedelen af spillet er traditionelt der, hvor Top Spin-spillene har haft deres store force. I Top Spin 4 er der mulighed for at spille en hurtig kamp, hvor man kan vælge at spille med en af de 25 licenserede spillere – hvor danske Caroline Wozniacki selvfølgelig er iblandt, eller en af de spillere, som man selv har lavet. Det mest interessante i onlinedelen er uden tvivl Word Tour, hvor det reelt er en onlinekarriere, man går i gang med i et forsøg på at havne på førstepladsen i den virtuelle tennisverden, og jeg skal lige hilse og sige, at der altså er nogle spillere online, som virkelig har styr på det. Det fungerer på den måde, at en sæson varer et bestemt antal dage, og derefter bliver ranglisten nulstillet, og man kan begynde forfra. Der er syv forskellige turneringer, man kan deltage i, og man kan kun deltage i dem en gang, så hvis man taber, så må man vente en sæson på at spille den samme turnering igen. Derudover er der mulighed for at spille hurtige kampe.

Der har altid været et stort og meget dedikeret online community omkring Top Spin, så hvis man vil spille lidt mere seriøst imod de rigtig dygtige spillere, så er der rig mulighed for det, eksempelvis på intertopspintour.net, som undertegnede faktisk var med til at starte i sin tid.

Grafisk er spillet ganske flot, og gengivelsen af de 25 licenserede spillere er rigtig flot udført. Generelt er der mange små flotte detaljer, eksempelvis når man spiller på grus, så kommer der fodspor på banen. Derudover er det selvfølgelig et plus, at det er de rigtige stadions, der er brugt.

Lydsiden har desværre nogle problemer. Man tilbringer en del tid med diverse menuer og ikke mindst load-skærmene, og det relativt smalle udbud af musik, som spillet byder på, går alt for hurtigt hen og bliver trivielt og nærmest decideret irriterende. Det ville være fedt, hvis der her havde været mulighed for at indlæse sin egen musik, ligesom det var muligt i gamle dage, men ak nej. Det er ikke engang muligt at høre anden musik samtidig og så slukke for lyden i spillet, da lyden når modstanderen rammer bolden er uhyre vigtig for den timing, som man selv skal have for at sende bolden retur på en ordentlig måde.

Spillets holdbarhed afhænger selvfølgelig lidt af, hvor meget tid man har lyst til at bruge på at spille online. I offline karrieredelen gemmer der sig ganske vist en hel del timer, specielt hvis man spiller på en af de højere sværhedsgrader – hvilket man i øvrigt bør gøre, da det først er her, at vi rent faktisk begynder at se tegn på, at modstanderne kan finde ud af at spille tennis.

Alt i alt er Top Spin 4 et rigtig fornuftigt bud på, hvordan et tennisspil skal se ud i 2011. Spillet har de fleste aspekter, som man kunne ønske sig og har ikke nogle betydelige fejl, som ødelægger spilleoplevelsen. Så hvis du kan lide tennis og tror, at du har det, der skal til for at blive den bedste i den virtuelle tennisverden, så er det bare med at få sat spillet i konsollen.
Fakta
Top Spin 4

Top Spin 4

PlatformXbox 360
Udvikler2K Czech
Udgiver2K Games
Spillere1-4
UdgivelsesdatoUde nu
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 3
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:8.5
Grafik:9.0
Online:8.5
Holdbarhed:9.0
Overall 9.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.