Tiger Woods PGA Tour 13

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 8. april 2012 - kl. 20:34
Del denne artikel:
4 0

Så svinger Tiger køllen igen – denne gang på den gode måde. Årets Tiger Woods PGA Tour er udkommet og det har et par overraskelser oppe i ærmet – både gode og dårlige.

Electronic Arts har i en årrække siddet alene på tronen for golfspil, stort set uden at være truet fra nogle kanter. Det har dog ikke fået EA Tiburon til at slappe for meget af, da Tiger Woods serien år efter år er blevet svagt forbedret – og det gælder også Tiger Woods PGA Tour 13, som i år introducerer en ny Total Swing styring. Om den manglende konkurrence er skyld i, at EA introducerer en af de mest kontroversielle modeller for download af nyt indhold til PGA Tour 13, kan vi ikke vide, men mon de havde kunnet tillade sig det samme, hvis de havde haft konkurrence? Det vender vi tilbage til.


Tiger Woods PGA Tour 13 indeholder en Play Now spilmulighed, Tiger Legacy Challenge og en karrieredel. Play Now kan spilles af op til fire spillere og man starter med at vælge en bane, hvilken type golf man vil spille (f.eks. Match Play, Stroke Play, Skins eller Bingo Bango Bongo) og så er det ellers i gang. Der er mange timers spil gemt her, side om side med et par venner. Tiger Legacy Challenge er en ganske god idé, den er bare ikke specielt godt udført. Her følger man igennem 53 små og større udfordringer Tiger Woods’ liv tilbage fra 1978 hvor han var to år gammel og for første gang optrådte i et tv-show med en golfkølle og op igennem hans ungdomsårs og spæde karrierestart til hans professionelle år og frem til år 2019, hvor EA har kigget lidt i krystalkuglen. Det er en ganske god idé at gennemleve Tiger Woods liv på denne måde (vi må dog skuffende konstatere, at vi ikke får lov til at deltage i hans sexskandaler med talrige pornostjerner) og man får mange spændende informationer frem om Tigers karriere. Det kunne dog godt have været lavet lidt mere spændende, end at man blot skal vælge mellem 53 udfordringer fra en menu.

Endelige er der karrieredelen, hvor man som amatørspiller skal kæmpe om sponsorer og spille sig vej op igennem rækkerne, for endelig at kunne deltage i PGA Touren. Undervejs optjener man mønter, som kan bruges til at give midlertidig adgang til nye baner og XP, som bruges til at booste ens egenskaber. Undervejs låser man op for såkaldte Pins man kan tilknytte spilleren, som giver visse fordele på de enkelte runder – de kan f.eks. gøre ens driver kraftigere, mere præcis eller give bolden mere spin. Pins har en central rolle i karriere delen og man gør klogt i at sætte sig ind i, hvad de forskellige Pins betyder for ens spil.


Endelig er der en stak online spilmuligheder. Man kan f.eks. oprette en golfklub eller melde sig ind i ens venners klub, hvor man så kan deltage i turneringer, head to head kampe, spille imod de andre medlemmer, sammenligne dine statistikker og man skal arbejde sammen om at samle points ind til klubben, så den kan blive den bedste golfklub i verden. Man kan også spille mere traditionelle kampe mod ens venner og deltage i Live turneringer.

Alt i alt er der rigtigt mange timers spil gemt i Tiger Woods PGA Tour 13, specielt hvis man vil gøre sig forhåbninger om at åbne op for spillets mange baner, uden at skulle betale for det. Det er nemlig et meget kontroversielt punkt i PGA Tour 13 vi kommer til nu.

Tiger Woods PGA Tour 13 indeholder ikke mindre end 35 baner, dog er 19 af dem låst. Det kan lyde voldsomt, at over halvdelen af banerne er låst, men nu er 16 baner (bl.a. Augusta, Scottsdale, St. Andrews og TPC Sawgrass) jo en ganske god portion alligevel. Problemet er som sådan ikke, at banerne er låst, det er måden man får adgang til dem, der grænser til det flabede. Til at starte med, er det en smule uigennemskueligt hvordan man får adgang til banerne, men når man får genneskuet det, ser man hvor kynisk det er skruet sammen.


Der er flere måder at få adgang til de låste baner på. Man kan f.eks. leje sig adgang til 1, 2 eller 3 runder på en bane for de mønter man optjener i løbet af karriere-delen eller andre steder i spillet. Det betyder, at man betaler for f.eks. at spille én runde på en bane, hvorefter den er låst igen og så skal man betale igen, hvis man vil have en runde mere. Heldigvis er disse mønter kun in-game valuta, men de tager lang tid at optjene, så står man og mangler disse mønter, kan man naturligvis også købe dem for Microsoft Points og det er her det bliver lidt lakrids. En runde på en af de låste baner, koster 6000 coins, eller hvad der svarer til 160 MSP.

Vil man have permanent adgang til en af de låste baner og altså låse dem op i traditionel forstand, skal der lægges noget mere arbejde i det, eller endnu flere penge. Man kan enten låse banen op ved at betale 400 MSP eller ved at opnå en række mål på banen i spillets spilmuligheder og måske er disse mål ikke de sværeste i verden, men de tager lang tid at opnå. Det kan f.eks. være at man skal lave 100 Pars, 30 Birdies og 5 Eagles på banen og det kommer til at tage noget tid.

Det virker som om, at det er helt bevidst fra EA’s side. Sidste år fik de hug for at man skulle købe sig til banerne i PGA Tour 12 – det skal man, på papiret i hvert fald, ikke i år, da man kan spille sig til dem. Men det er så tidskrævende at låse op for bare to eller tre baner, at EA nok regner med, at langt de fleste vil købe in-game mønter for at leje sig ind på banerne i 1-3 runder eller ganske enkelt købe banerne for 400 MSP stykket eller ved at købe 6 baner for 1920 MSP eller 11 baner for 3200 MSP. Om man kan lide denne form for mikro betalinger må være op til den enkelte og heldigvis er det valgfrit om man vil gøre brug af de ekstra baner, da der allerede er 16 baner man kan kaste sig over. Spørgsmålet er, om EA var sluppet godt afsted med denne forretningsmodel, hvis de havde haft noget konkurrence.


Den største nyhed i årets Tiger Woods, er den nye Total Swing styring. For første gane har ens tempo og fart direkte indflydelse på kraften af det slag man laver. Bevæger man styrepinden hurtigt, slår man længere og bevæger man den langsommere, slå man kortere. Man kan desuden lave mange forskellige skudtyper med den samme kølle. Man kan lave fade- og draw-slag ved at åbne eller lukke golfspillerens stilling og man kan påvirke boldens bane ved at flytte spilleren frem og tilbage i forhold til bolden. Som altid vindes slaget på greenen og det kan være utroligt svært at putte med den nye slagtekning, da den mindste afvigelse i bevægelsen med styrepinden betyder et skævt skud. Den nye slagteknik virker rigtigt godt, men man skal være meget præcis. Det er en stor fornøjelse at sende det perfekte skud afsted med den nye Total Swing styring, men en lige så stor frustration, når det går skævt. Man kan dog stadig vælge at skyde med de traditionelle power-målere, hvis man skulle ønske det.

For første gange understøtter Tiger Woods serien Kinect. Det er nu ikke en feature, der er værd at snakke så meget om, da den ikke fungerer specielt godt. Man skyder til bolden ved at bevæge sig som en golfspiller foran Kinect sensoren og selv om den ikke er specielt præcis, er den præcis nok til de mest almindelige golfspillere. Det er en sjov gimmick, som man måske vil bruge i 2-3 runder, men så vender man tilbage til joysticket, især nu når der er kommet den nye gode Total Swing styring.

Grafisk er spillet ganske flot. Alle banerne er designet ned til mindste detalje efter de rigtige baner og de er badet i forskelligt lys, alt efter tidspunktet på dagen. Spillerne ser fine ud og deres animationer er gode og livagtige. Lydsiden er også som man kunne forvente; fine lydeffekter og et behageligt og afslappende soundtrack, man kan vælge at slå fra mens man spiller. Rent teknisk er det en fin og helstøbt pakke.


Spørgsmålet er som altid, om det er værd at købe dette års udgave af Tiger Woods PGA Tour, hvis man har købt sidste års udgave. Man skal nok være en stor fan af golf, for at retfærdiggøre et køb igen i år. De to største nyheder er Total Swing styringen, som er glimrende, og Kinect understøttelsen, som er en gimmick, man ikke vil komme til at bruge så meget. Resten af spillet er stort set identisk med forrige års udgave, bortset fra et par nye baner og lignende.

Tiger Woods PGA Tour 13 er et fint golfspil, med rigtigt mange timers indhold. Den noget flabede forretningsmodel omkring tilgangen til låste baner, håber vi ikke breder sig alt for meget, for selv om det er valgfrit at gå efter de resterende baner, føler man at man bliver snydt for noget indhold, efter at have betalt 500 kr. for et spil. Har du ikke sidste års udgave af Tiger Woods, så er PGA Tour 13 et fint golfspil, som vil tilbyde dig mange timers spil.
Fakta
Tiger Woods PGA Tour 13

Tiger Woods PGA Tour 13

PlatformXbox 360
UdviklerEA Tiburon
UdgiverElectronic Arts
Spillere1-4
Udgivelsesdato30-03-2012
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 3
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:8.0
Grafik:8.0
Online:8.0
Holdbarhed:9.0
Overall 8.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.