Det første du finder på den forladte rumstation efter din ankomst er en mystisk genstand kaldet The Swapper. Med den kan du skabe kloner af dig selv. Kloner som efteraber din mindste bevægelse. Ved hjælp af disse kloner, som du kan have fire af på én gang, skal du nu klare dig igennem de forskellige områder af rumstationen, og finde ud af hvad der er sket med dens oprindelige besætning af minearbejdere og forskere. Ud over at lave kloner, så kan dit nye legetøj også overføre din sjæl til dine kloner. På denne måde kan du så zappe dig gennem banerne.

Det lyder måske umiddelbart rimelig simpelt, men det viser det sig nu ret hurtigt, at det ikke er. For i visse områder kan man ikke lave kloner, i andre områder kan man ikke overføre sin sjæl og der findes selvfølgelig også områder hvor ingen af delene kan lade sig gøre. Dette simple koncept er nok til at skabe en masse rigtig gode opgaver, som man ikke lige løser med det samme. Nu er man jo på en rumstation, så tyngdekraften spiller selvfølgelig også ind. Både som i fraværende tyngdekraft, og i omvendt tyngdekraft, hvilket absolut ikke gør banerne nemmere. Alle disse elementer formår udvikleren Facepalm Games at samle til en overbevisende pakke af baner, som det er en fornøjelse at spille igennem. Hver gang man opdager noget nyt, og klarer sig igennem endnu en bane, sidder man med den dejlige fornemmelse af at have opnået noget. Det synes jeg ofte mangler i spillene nu om dage. Enten er det så nemt, at man aldrig får den følelse, ellers også bliver det så svært at man bliver frustreret og giver op (eller i det mindste bliver i dårligt humør) inden man får gennemført. Men i dette spil sidder det lige i øjet.
Når man så lægger en god historie oveni, så ender vi med et rigtig godt spil, og det er lige hvad The Swapper er. I sin udforskning af rumstationen støder man (selvfølgelig kan man næsten sige) på logs fra de nu forsvundne besætningsmedlemmer, som man kan læse, men man finder også telepatiske beskeder fra en fremmed intelligens. Det viser sig også ret hurtigt, at man ikke er alene på rumstationen, som man troede.

Langsomt bliver der langsomt løftet mere og mere af sløret omkring hvad der er sket, og uden at røbe for meget, kan vi nok godt sige, at et centralt element i begivenhederne er den swapper, som du nu render rundt med. Det gør, at du allerede tidligt begynder at spekulere over de ting du render og laver. Det er noget så sjældent som et filosofisk indspark, som ikke føles sådan. Det er bare en blændende god historie, som fortælles på en sådan måde at den får dig til at tænke. Ikke blot om du er ved at gentage de fejl den oprindelige besætning begik, men også hvad det egentlig vil sige at have en sjæl, at være et menneske. Ikke lige frem noget jeg havde regnet med, da jeg startede et platformsspil på min Xbox One.
Grafikken er meget stemningsfyldt, om end den er lidt simpel. Det gør bestemt ikke noget at den er simpel, for den lykkedes til fulde med at få opbygget den rigtige stemning. Samtidig er den så stilistisk og pædagogisk opbygget, at man aldrig er i tvivl om hvad ens muligheder eller begrænsninger er. Så sidder man og grubler over en svær bane, så er man sikker på at svaret er der et eller andet sted, hvis man blot kigger ordentlig efter. Man vil ikke opleve at man bagefter sidder med en ærgrelse over, ikke lige at have set det element der skulle til for at løse det. Lyden kræver også ros. Meget stemningsfuld, både hvad angår musik og effekter, uden på noget tidspunkt at være påtrængende. Den underbygger stemningen, uden på noget tidspunkt at stjæle billedet eller virke malplaceret.

The Swapper er et spil, der bare virker rigtig gennemtænkt. Gameplay, grafik, lyd og historie går op i en højere enhed, og derfor kom det egentlig ikke som en overraskelse, da det sluttede ret hurtigt. Et sted mellem 6 og 7 timer nåede jeg at bruge, inden jeg var igennem spillet. Ikke overvældende meget, men rigtig passende for denne titel. Det gør nemlig at der ikke drives rovdrift på gameplayet, så de samme typer opgaver skal udføres igen og igen. Samtidig sikrer det, at historien ikke trækkes i langdrag, men at den lige nøjagtigt får tid til at fortælle det den skal, og så ikke mere. Det er beundringsværdigt i en tid, hvor man sidder med en fornemmelse af, at udviklere ofte trækker tingene lidt i langdrag for at sikre lang spilletid. Den fælde er udviklerne ikke faldet i her.
I en tid, hvor der dukker rigtig mange mindre spil op på Xbox One, formår The Swapper at skille sig ud fra mængden. Det er et rigtig godt spil, hvis eneste anke er den kort spiltid. Det er så samtidig en af spillets styrker, som gør at oplevelsen står så meget stærkere når man er færdig med det, så det er lidt svært at klandre Facepalm Games for det. Har du en ledig aften eller to i kalenderen, så er det absolut værd at overveje at bruge den på en forladt rumstation med en swapper i den ene hånd, og fire kloner klar i kulissen.
The Swapper kan købes på Xbox Games Store for 115 kr.