Risk

Anmeldt af: Morten Skou - 20. februar 2015 - kl. 17:11
Del denne artikel:
2 1

Hasbro og Ubisoft har netop udgivet deres Xbox One udgave af det gamle turbaserede brætspil Risk. Vi kigger på hvordan spillet, der oprindeligt blev opfundet tilbage i 1957, klarer sig i den digitale tidsalder.

De fleste af os har nok på et eller andet tidspunkt enten hørt om Risk eller måske prøvet at spille det sammen med nogle venner. Spillet er et turbaseret strategispil for to til fem spillere, hvor der er brug for både taktiske evner såvel som en god håndfuld held for at kunne vinde. Egentlig er Risk et spil, der er ganske simpelt, og man lærer det ret hurtigt, men det kan tage noget tid at blive rigtig god til det. Der er flere måder at vinde spillet på, men helt basalt handler det normale spil om, at man skal forsøge at overtage alle landene på verdenskortet ved at besejre modstanderne med sine hære. Verdenskortet, som der spilles på, er opdelt i seks kontinenter, som igen er opdelt i 42 forskellige områder. Som spiller kæmper man både om at overtage de mindre områder og de fulde kontinenter, da man så kan få ekstra bonusenheder.
Udover det normale spil, som i selve spillet hedder "World domination", er der også mulighed for at spille to andre spiltyper, nemlig "Capitals", hvor det handler om at overtage hver af de andre spilleres hovedstad for at vinde - og så "secret missions", hvor man skal udføre en mission for at vinde spillet. En mission kan eksempelvis være, at du skal have overtaget kontinenterne Europa, Afrika og Asien.

Hver af de ture, man har som spiller, bliver delt op i tre forskellige faser: en forstærkningsfase, en angrebsfase og en flytningsfase. I forstærkningsfasen indsætter man de ekstra hærenheder som man har optjent samt eventuelle bonusenheder fra de bonuskort, som man har optjent. Efterfølgende er det tid til angrebsfasen, hvor man kan vælge at forsøge at indtage ekstra landområder, og til sidst er der i flytningsfasen mulighed for at flytte sine enheder fra et enkelt felt til et andet af sine felter på kortet, for på den måde at opruste det andet felt for at kunne modstå eventuelle angreb fra de andre spillere. Det taktiske handler så om, at man sørger for at beskytte sine områder - samtidig med at man prøver at overtage de områder, som de andre spillere har.

Da det kun er muligt at angribe felter som støder op til de områder man selv har, er det selvfølgelig en af de strategier, som man bør have i baghovedet. Samtidig er der også områder som eksempelvis Australien, som kun støder op til meget få andre områder, hvilket kræver, at man benytter én strategi - hvorimod andre områder som Asien, Europa eller Amerika kræver deres egne strategier.

Spillet giver mulighed for, at man kan spille online - eller lokalt - imod op til fire andre spillere. Det er også muligt at kombinere onlinespil med eksempelvis to rigtige spillere og et par computerstyrede spillere. Onlinedelen fungerer ganske udmærket, når man først har fundet nogle at spille imod, men eftersom spillet er turbaseret, så skal man selvfølgelig have tålmodigheden til, at de øvrige spillere bliver færdige med at udføre deres træk. Det største problem er dog, at det ikke var muligt at finde nogle at spille i online liga med, hvilket ellers ser ud til at være en ret interessant ide, som går ud på, at man spiller seks onlinekampe og alt efter hvordan det går, så kan man enten avancere op til en højere liga eller ned til en lavere.
Risk til Xbox One fungerer i det store hele ganske godt, og der kan ret hurtigt forsvinde en del timer i selskab med det. Dog er der et par undtagelser, som jeg desværre synes godt kunne være lavet på en lidt anden måde. Den ene er sværhedsgraden på de computerstyrede modstandere. Der gik rigtig lang tid, før jeg formåede at vinde mit første spil, og det kunne måske have været rart, hvis der var flere forskellige sværhedsgrader. Det er muligt at vælge om de computerstyrede spillere skal være aggressive, balancerede eller defensive, men jeg må erkende, at jeg har svært ved at skelne imellem de tre sværhedsgrader, når man først er i gang.

Den anden ting jeg godt kunne tænke mig var, at det var muligt at speede spillet mere op end det er tilfældet i øjeblikket. Her tænker jeg selvfølgelig primært på den ventetid, som det kræver, hvis man spiller et spil med computerstyrede modstandere. Der er en mulighed for, at man kan få dem til at lave deres træk hurtigt, men man skal vælge det for hver enkelt spiller, hver gang det bliver deres tur. Det ville have været smartere, hvis man bare kunne slå det til én gang for alle i indstillingerne - men det er der altså ikke mulighed for, og det gør, at spillet ret hurtigt begynder at virke mere langsommeligt end nødvendigt, og det er synd.
Grafisk er spillet faktisk ganske flot, der er nogle mellemsekvenser, eksempelvis når man overtager sit første kontinent, som er fine, men som man også ret hurtigt begynder at klikke forbi. Lydsiden består primært af en kvindelig kommentator, IRIS, der kommenterer slagets gang og så lidt baggrundsmusik, men det er vel egentlig også hvad man kunne forvente af et spil, der jo som bekendt er lavet ud fra et brætspil.

Kan man lide at jage achievements, så er Risk et af de spil, hvor man ganske hurtigt kan få en hel del point. De første 700 tager omkring et par timer, men herefter er det svært at få de sidste, da de skal klares online via de førnævnte ligaer, som det kan være meget svært at finde modstandere til.

Inden jeg kastede mig over Risk på Xbox One konsollen var det en del år siden, at jeg havde prøvet det rigtige brætspil, men jeg synes faktisk, at det var ganske underholdende i digital form - hvis man altså lige ser bort fra de førnævnte småting, som til tider gør spillet lidt for langtrukkent.

Risk til Xbox One koster 115 kroner og kan købes digitalt på Xbox Game Store.
Fakta
Risk

Risk

PlatformXbox One
UdviklerZoe Mode
UdgiverUbisoft
Spillere1-5
UdgivelsesdatoUde nu
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 3
Følg Xboxlife her
Xbox Support
+ God gammel klassiker, sjovt online hvis man finder nogen at spille med.
Ingen at spille med online, sværhedsgraden på AI-spillerne.
Gameplay:8.0
Grafik:6.0
Online:7.0
Holdbarhed:8.0
Overall 8.0
Log ind og stem
1
Der er 1 bruger som med til at gøre Xboxlife et bedre sted, ved at vurdere vores indhold.
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.