Madden NFL 09

Anmeldt af: Kristoffer Hamborg (ztuphar) - 13. september 2008 - kl. 00:59
Del denne artikel:
4 0

Jubilæumsudgaven af EA Sports populære Madden-serie er at finde i butikkerne, og denne gang har udviklerne lavet touchdown.

Jubilæumsudgaven af EA Sports populære Madden-serie er at finde i butikkerne, og denne gang har udviklerne lavet touchdown.


Programmørerne har vanen tro udnævnt årets udgave til det mest innovative og nyskabende - det gør de hvert år, men denne gang giver fansene dem ret - inklusive denne anmelder, der ikke har været så underholdt af Madden siden 2005-udgaven.

Klog på fodbold

Madden giver ikke umiddelbart et positivt førstehåndsindtryk. Introen er ualmindelig kedelig i forhold til de seneste mange års udgaver, men når John Madden træder ind på skærmen, fornemmer man alligevel, at der er noget særligt i vente. Den populære NFL-spiller/-træner/-journalist introducerer spillet og i samme åndedrag Madden Test. Denne test er helt identisk med den, der er at finde i demoen på Xbox Live Marketplace, men til de, der ikke har prøvet demoen, skal jeg kort ridse den op.


Testen går ud på, at du skal demonstrere dine evner i henholdsvis kasteangreb, kasteforsvar, løbeangreb og løbeforsvar. Det foregår ved, at du i en simulation får testet dit overblik, din reaktionsevne og i det hele taget din kunnen i de fire kategorier. Resultatet udregnes så som værende din Madden IQ - endnu et nyt begreb i årets udgave. Din Madden IQ er en dynamisk målenhed, der justeres efter hver kamp og træning, så spillet hele tiden er klar over, hvor fodbold-klog eller -dygtig, du er.


Hvorfor bruge tid på det, tænker du måske. Men, her er det så, at EA Sports kommer med den egentlige nyhed, nemlig My Skill. I stedet for, at du vælger at spille Rookie, Pro, All-Pro eller All-Madden, kan du spille på den dynamiske sværhedsgrad My Skill. Den tager hele tiden bestik af din Madden IQ og tilpasser så sværhedsgraden i spillet derefter. Kaster du Miami Dolphins fuldstændig i sænk, vil du have et bedre kasteangreb i din Madden IQ. Det betyder så, at du i My Skill vil møde et bedre kasteforsvar i næste kamp. Hvis Ladanian Tomlinson har leget kispus med dit forsvar en hel kamp igennem i San Diego, så bliver din Madden IQ reduceret på det område, og dine forsvarsspillere får ikke helt så meget modstand af løbeangrebet i næste kamp.


Det er op til dig selv, om du bruger My Skill eller ej, og selvom det umiddelbart er et smart system, er der nogle ulemper ved det. Det fungerer som en fin indikator for, hvilket niveau du skal spille efter. Men vælger du My Skill hver gang, vil du nogle gange få nogle grotesk svære kampe mod nogle på papiret lette modstandere. Slår du for eksempel Jacksonville Jaguars overlegent på alle områder, vil den efterfølgende kamp mod Oakland Raiders være ganske vanskelig. Synes du, at hver kamp skal være udfordrende, uanset modstanderen, så er Madden IQ og My Skill geniale. Hvis du omvendt vil have en mere realistisk udfordring i forhold til holdenes egentlige styrkeforhold, kan du skæve til din Madden IQ og så selv vælge, hvilket niveau du vil spille på.

Same old, same old

Madden NFL 09 har holdt fast i det samme menusystem, som de seneste udgaver har benyttet, og som i høj grad minder om menusystemet fra FIFA-serien. Valgmulighederne er stort set de samme med nogle få undtagelser. En negativ nyhed er, at samarbejdet med ESPN er ophørt. Det var lækkert at kunne få opdateringer fra ligaen imellem kampene på Xboxen i Madden NFL 08. Nu går EA Sports i stedet uden om mellemmanden og får nyhederne fra NFL Networks. Der er ikke den store ændring at mærke i videoindslagene, men de små podcast-lignende indslag, der kunne komme imellem kampene i 08-udgaven, er tilsyneladende sparet væk.


I Franchise-mode er der kommet en Front Office Mode. Det kan være, at jeg tager fejl, men jeg kan overhovedet ikke se noget nyt i denne funktion, selvom EA Sports lancerer den som værende netop det. Du styrer klubbens økonomi ved blandt andet at justere løn og billetpriser, og det husker jeg helt bestemt at have prøvet før. Eneste egentlige tilføjelse i paletten af spilvalg er dermed Madde Moments, der i stil med tidligere fodboldtitler, giver dig muligheden for at genspille nogle af de mest spændende situationer fra foregående sæson. Et velkomment tiltag, der kan give lidt ekstra levetid til spillet.


Det er dog i den nytilføjede mulighed for at danne og spille i online ligaer, der for alvor vil holde liv i Madden NFL 09. Helt op til 32 spillere kan spille mod og med hinanden (det er muligt at spille to online fra samme Xbox 360) og bytte spillere i løbet af sæsonen. Det giver for alvor årets udgave af Madden noget levetid.

Men levetiden er jo helt irrelevant, hvis spillet ikke undeholder, lad os derfor straks få noget Astro Turf under sålerne.

Hut hut

Som tidligere nævnt har de altid beskedne programmører uden nogen synderlig interesse i at sælge deres produkt udråbt Madden NFL 09 til det bedste nogensinde. De har imidlertid ret. Der er sket meget siden det ellers udmærkede Madden NFL 08.

Nøgleordet er 'kontrol,' og det er der faktisk substans i denne gang. Hvad enten du spiller quarter back, half back eller receiver, så er har du flere muligheder og bedre følelse med spilleren, når der er råbt "hut hut," og bolden er snappet, end du har haft tidligere, For det første, kan du helt selv styre, om du vil tage receiverens rolle - også før kastet, half backens eller full backen og sørge for at blokere ordentligt. Det i sig selv er en fornøjelse og gør, at du kan variere din spiloplevelse meget, og måske hjælpe dit hold lidt på vej, hvis det ikke er udstyret med topreceivere som Terrell Owens og Randy Moss. Historien er den samme på forsvaret, men det er der intet nyt i.


Vælger du den traditionelle rolle som quarter back, er følelsen også forbedret her. Du oplever sjældnere, at han laver en fuldstændig håbløs ballonbold til interception, når du vil kaste en bullet, og du har i langt højere grad end tidligere en reel følelse med, på hvilken side af receiveren du kaster bolden. Rent styringsmæssigt er der ikke ændret meget, hverken før eller efter snappet, men det fungerer bare bedre. Spillerne bevæger sig også mere naturligt, og i det hele taget har Madden NFL 09 fået et løft grafisk.

Fin indpakning

De fleste vil måske mene, at det er gameplayet, der vejer tungest, men lyd og grafik spiller også en rolle i den samlede spilvurdering. Her er Madden NFL 09 kommet godt efter det. Lyden har ikke ændret sig meget, hverken på eller af banen. Musikken i menuerne er adrenalinpræget rock blandet med hiphop med attitude. Det er selvfølgelig en smagsag, om man er til den slags musik, men denne anmelder finder det helt i tråd med sporten.

På banen får du en variaté af sanseindtryk, når stereoen skiftes ud med Dolby Digital, og du helt bogstaveligt kan høre modstanderne pruste bag dig. Det er en fornøjelse, ikke mindst når du ser et replay og kan få oplevelsen i 360 grader.


Grafisk er der tale om det flotteste Madden til dato, men det har ikke helt den samme wow-effekt, som NHL-serien fra EA Sports præsterede allerede i 08-udgaven. Der er plads til forbedringer, og det virker som om, udviklerne i højere grad har satses på at forbedre bevægelser og spillets motor end at polere grafikken. Madden er flot, det skal understreges, men i år er det gameplayet, der har rykket sig længst - ikke grafikken, som det var tilfældet for to år siden.

Kun få ridser i lakken

Der er ganske få egentlige ridser i lakken i denne omgang, men de der er, ridser jeg gerne op her. Dommerne gør det godt i langt de fleste kampe, men indimellem laver de kæmpe brølere, som ikke bliver rettet trods en challenge - simpelthen fordi spillet ikke fanger, hvad det egentlig er, der kastes klud på. Det er uhyre frustrerende at se modstanderens receiver gribe bolden med begge fødder langt uden for banen og så blive dømt complete - også efter at have set kendelsen igennem. Heldigvis kommer EA Sports frustrationerne lidt i møde ved at indføre EA Backtrack. Før hver kamp vælger du, hvor mange backtracks du vil have til rådighed, og bliver du udsat for ovenstående, trykker du simpelthen X-knappen en enkelt gang, når playet er ovre. Så spoler spillet et play tilbage, og du får en ny chance. Ja, det er snyd, og de, der mener det, kan slå det fra. Det virker selvfølgelig ikke online, men har du siddet og spillet en intens kamp på 40 minutter for at kaste en interception med tre sekunder tilbage, så virker EA Backtrack ikke helt så dumt.

En anden rids i lakken er, at bolden en gang imellem flyver af banen i rasende fart. Det sker kun, når dit play er dømt ovre, og spillerne ligger og roder rundt på banen. Det har derfor ingen indflydelse på kampen, men det minder dig lige om, at det er et spil og ikke virkeligheden, du sidder og ser på.


Endelig er der en betragtelig ulempe, som havde fyldt langt mere i denne anmeldelse, hvis ikke jeg havde fundet en løsning andensteds på nettet. Det er af helt uforklarlige årsager ikke muligt at spille tre eller fire på samme hold. I kan spille to mod to eller en mod to, men ikke tre mod en, tre mod computeren eller fire mod computeren.

Selvom andre har budt ind med spil i samme genre, får du i skrivende stund ikke en spiloplevelse, der er mere realistisk. Alle licenser er på plads, grafisk afspejler spillerne virkelighedens verden, og med Peyton Manning, Tom Brady og Ladanian Tomlinsom som nogle af de bedstrangerede spillere i spillet, er der også realisme på det punkt. Madden NFL 09 et spil, som hører hjemme i samlingen hos alle, der interesserer sig for amerikansk fodbold.
Fakta
Madden NFL 09

Madden NFL 09

PlatformXbox 360
UdviklerEA Sports
UdgiverElectronic Arts
Spillere1-4
UdgivelsesdatoUde nu
Officiel websiteKlik her
PEGI:
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:8.0
Grafik:8.0
Online:8.5
Holdbarhed:8.0
Overall 8.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.