Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 3. november 2009 - kl. 21:09
Del denne artikel:
12 0

Den anden og sidste Xbox 360 eksklusive udvidelse til Grand Theft Auto IV er endelig udkommet - og et af verdens mest succesfulde actionspil slutter med et brag.

Den anden og sidste Xbox 360 eksklusive udvidelse til Grand Theft Auto IV er endelig udkommet - og et af verdens mest succesfulde actionspil slutter med et brag.


Grand Theft Auto er en af de absolut mest succesfulde spilserier i verden. Da Grand Theft Auto IV udkom i foråret 2008, satte det en lang række rekorder, f.eks. solgte det over 3½ millioner eksemplarer i de første 24 timer det var på markedet og i løbet af den første uge, rundede salget 6 millioner. Tal som ikke ret mange andre spil kommer i nærheden af, selv efter flere år på markedet.

Omkring udgivelsen af Grand Theft Auto IV, kom det frem, at Microsoft angiveligt skulle have betalt op mod 50 millioner dollars for to store udvidelse, som udelukkende skulle udkomme på Xbox 360. Den første udvidelse, The Lost and Damned, udkom på Xbox Live i midten af februar 2009 og fik gode anmeldelser fra stort set alle kanter - og solgte mere end 1 million eksemplarer på relativt kort tid og nu er den anden udvidelse, The Ballad of Gay Tony, så udkommet. Rockstar lider bestemt ikke af metaltræthed, da det er en fremragende afslutning på et af de største og mest succesfulde spil nogensinde.


Igen ligger byen som vi elsker, Liberty City, for dine fødder. Denne gang spiller man som Luis Fernando Lopez, bodyguard og forretningspartner med den åbentlyse homoseksuelle Tony Prince, også kendt som Gay Tony. Tony ejer to af byens hotteste klubber og han nyder stor respekt i nattelivet, men på det seneste har han (pga. lidt for mange stoffer) gjort forretninger med de forkerte mennesker og det bringer ham ofte i problemer. Problemer som Luis Lopez skal rode ham ud af, gang på gang.

Luis Lopez er måske nok den bedste hovedperson i Grand Theft Auto IV. Ikke at den østeuropæiske Niko Bellic eller rockerfyren Johnny Klebitz var dårlige figurer, men Luis har mere personlighed og virker som en mere komplet person end de andre. Han startede sin kriminelle løbebane som narkopusher i Liberty City, men endte med at ryge i fængsel i længere tid. Da han kom ud, begyndte han et mere lovlydigt arbejde ved at bestyre Gay Tonys natklubber. Men Tonys ringe dømmekraft når det gælder samarbejdspartnere, gør at Luis bliver presset tilbage til hans tidligere kriminelle løbebane, som han ellers havde svoret, at han aldrig ville ende i igen.


The Ballad of Gay Tony indeholder minimum 10 timers spil, alt efter hvor grundig man er og hvor meget tid man bruger på at underholde sig selv med Liberty Citys mange muligheder. Spillet introducerer syv nye våben (bl.a. en nye sniperriffel og en særdeles kraftig Assault SMG) samt nye biler og motorcykler, en ny speedbåd, et militærkøretøj og et par nye helikoptere - 11 i alt. Som altid er der missioner placeret rundt omkring i byen og selv om missionerne ikke er så forskellige fra hvad vi kender fra tidligere, er de denne gang mere varieret og der er mere af den velkendte over-the-top-GTA-action, som vi kender det fra specielt GTA: San Andreas. Jeg vil ikke afsløre alt for meget om missionerne, da de skal opleves, men historien bag dem er virkelige morsomme og de er særdeles eksplosive og får de fleste af missionerne fra Grand Theft Auto IV til at ligne en søndagstur med svigermor.

Historien er rigtigt godt skruet sammen og den krydser flere gange historierne fra både Grand Theft Auto IV og The Lost and Damned, så man støder både på Niko Bellic og rockeren Johnny Klebitz op til flere gange og man deltager i missioner, som man tidligere har spillet, blot med andre personer. Imellem missionerne føres historien frem af nogle fremragende mellemsekvenser, som er helt fantastisk skruet sammen og hele settingen med hotte natklubber, villige piger, partyglade bøsser og næser fyldt med stoffer overalt, er rigtig god. Selv spillets åbenlyse sexscener virker ikke påtaget, da de passer fint ind i handlingen og hele det miljø spillet foregår i.


Som noget nyt bliver de historiedrevede missioner nu evalueret efter de er gennemført. Man bliver bedømt på forskellige parametre, f.eks. om man kan holde sig inden for en given tidsfrist, hvor meget skade man har taget under missionen og hvor præcist man skyder. Der er ingen straf for ikke at opnå de givne mål, men vil man åbne alle spillets achievements, skal man have 100% i alle missioner - og det vil tage noget tid for de fleste, kan jeg godt afsløre. En anden nyhed er, at alle missioner kan genspilles efter at spillet er gennemført - igen en ny og lækker feature, som egentlig har været underligt fraværende i de forrige spil.

Som i andre GTA-titler, indeholder The Ballad of Gay Tony også en masse mere eller mindre underholdende sidemissioner. Man kan f.eks. tage på jagt efter pushere sammen med et par barndomsvenner i Gang Wars sidemissionerne eller måske basejumpe ud fra toppen af skyskrabere, hvor man skal svæve igennem en række ringe eller lande på nogle bevægelige mål, f.eks. på ladet af en lastbil. Man kan også påtage sig jobs som sikkerhedsvagt i Tonys natklubber, hvor man går rundt blandet gæsterne og holder øje med at der ikke opstår problemer. Disse sidemissioner er god underholdning, hvis man vil have et afbræk fra historiedelen.


Man kan også hive stikket helt ud og blot gå på opdagelse i den enorme by, hvor der er forskellige ting at give sig til. Man kan f.eks. deltage i ulovlige boksekampe (eller bare byde på de andre boksere for at tjene lidt hurtige penge), eller man tage på klub og drikke sig i hegnet i shots, deltage i champagne drikkekonkurrencer eller prøve at imponere damerne på dansegulvet i et lille dansespil. Og er du god nok, får du måske en lille “belønning” af damerne - den er værd at gå efter vil jeg gerne understrege. Eller hvad med at gå på jagt efter de 50 havmåger som befinder sig rundt omkring i Liberty City, se en halv-erotisk japansk tegnefilm i fjernsynet eller tage et spil golf på byens drivingrange? Det er disse sidemissioner og de mange muligheder i den altid levende by, som i min bog, gør Grand Theft Auto IV til noget helt specielt.

The Lost and Damned introducerede et par nye multiplayer muligheder i forhold til hovedspillet, men da de var mere eller mindre strikket sammen med rocker temaet, er disse fjernet igen i The Ballad of Gay Tony. Denne udvidelse indeholder en svagt forbedret udgave af multiplayer delen fra Grand Theft Auto IV, forbedringer som bl.a. indkluderer Kill Streaks og Cash for Kills i Deathmatch. Man kan spille gamle kendinge som netop Deathmatch og Team Deathmatch samt Free Mode, Race og GTA Race, hvor nogle af spillets nye våben og køretøjer også kan bruges. I Free Mode kan man sammen med nogle venner gå amok i byen - ingen regler, ingen begrænsninger. Man kan f.eks. se om man kan finde de 15 specielle basejump punkter og ved at arbejde sammen, se hvor hurtigt man kan gennemføre en række basejumps.


Persongalleriet er mere kulørt end nogensinde og minder en del om hvad vi så i Vice City og humoren er som altid rigtig god. Specielt dialogen i mellemsekvenserne er skruet godt sammen og de kan ofte bringe et smil frem på læberne hos spilleren. Man kan dog godt mærke, på trods af nye, opfindsomme og ofte særdeles eksplosive missioner, at spillet er ved at have et par år på bagen. Styringen virker efterhånden en smule kluntet, specielt styringen af helikopterne kan virke unødigt kompliceret. Det er bestemt stadig et godt spil, men det er nok det rette tidspunkt at afslutte et af de største og mest succesfulde actionspil.

Grand Theft Auto spillene har måske aldrig været blandt de kønneste spil, men de har altid været fyldt med stemning, personlighed og masser af attitude. Med Grand Theft Auto IV fik vi dog bestemt et flot spil og The Ballad of Gay Tony holder stilen og niveauet fra de forrige versioner. Det er dog ved at være tydeligt, at grafikmotoren har snart har to år på bagen, men det er bestemt stadig et nydeligt spil at se på. Lydsiden er som altid et kapitel for sig. Der er de velkendte radiostationer og i mellemsekvenserne støder vi på velkendte musiknumre som passer godt ind i spillets lidt homoseksuelle tema. Det mest imponerende er stemmerneskuespillet (som leveres overbevisende af bl.a. Omid Djalili, Mario D’Leon og Adrian Martinez) - det er virkeligt godt og er med til at give personerne masser af personlighed.


The Ballad of Gay Tony kan downloades fra Xbox Live Marketplace til en pris på 1600 Microsoft Points, hvilket svarer til 144 kroner. Det må siges at være en særdeles rimelig pris for en udvidelse, der indeholder minimum 10 timers spil, nye våben, nye køretøjer, masser af sidemissioner og en multiplayer mode med fem gamemodes. Du kan også vælge at købe The Ballad of Gay Tony på opsamlingen Episodes from Liberty City i butikkerne, hvor du får både The Ballad of Gay Tony og The Lost and Damned for en vejledende udsalgspris på 399 kr. Det skal bemærkes, at download versionerne kræver Grand Theft Auto IV, mens Episodes from Liberty City kan spilles uden at man ejer Grand Theft Auto IV. Læs i øvrigt vores anmeldelse af The Lost and Damned her.

Når man sidder og spiller The Ballad of Gay Tony, kan man let glemme, at det rent faktisk er en udvidelse man sidder med - det føles mere som et helt nyt spil. Der springes ikke over nogle steder og Rockstar leverer igen en helstøbt Grand Theft Auto oplevelse. Det er svært at sætte en finger på noget med The Ballad of Gay Tony - andet end at det er ved at være en smule gammelt at se på og føles mere kluntet end de tidligere udgaver. Jeg tror ikke nødvendigvis at det er mere kluntet, men tidens tand er ved at sætte sit præg på spillet. Alligevel er det med til at genopfriske, hvorfor man, sammen med millioner af andre spillere, elsker at spille Grand Theft Auto. Det er en noget nær perfekt afslutning af Grand Theft Auto IV og Rockstar viser igen overskud ved at levere endnu en underholdende, sjov og stilsikker GTA oplevelse. Er du fan af Grand Theft Auto, skal du spille The Ballad of Gay Tony, som flere steder er bedre end både hovedspillet og The Lost and Damned udvidelsen.
Fakta
Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

PlatformXbox 360
UdviklerRockstar North
UdgiverRockstar Games
Spillere1-16
Udgivelsesdato29-10-2009
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 18
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:9.5
Grafik:9.0
Online:8.5
Holdbarhed:9.0
Overall 9.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.