FIFA 16

Anmeldt af: Morten Skou - 11. oktober 2015 - kl. 21:45
Del denne artikel:
6 5

Electronic Arts er igen klar med deres årlige opdatering af en af deres populæreste spilserier. I år har de blandt andet for første gang introduceret muligheden for at spille med en række kvindelandshold, men der er også blevet plads til en række andre ny

Da det første FIFA spil udkom tilbage i slutningen af 1993 var der mange etablerede konkurrenter til den dengang nye spilserie fra EA. Titler som "Kick off" og "Sensible Soccer" havde været de førende indenfor fodboldgenren, men det havde EA en plan om at gøre noget ved. Her over 20 år senere har FIFA 16 for længst vippet de tidlige konkurrenter af pinden og har i mange år været den ubestridte konge indenfor fodboldspil.

FIFA spillene er efterhånden så omfattende, at der ikke er nogen tvivl om, at der er noget for enhver smag, så længe man da kan lide fodbold. Det betyder, at uanset om man helst vil spille alene imod computerstyrede modstandere i en af de forskellige karrieredele eller om man vil prøve kræfter imod rigtige spillere fra hele verden, så er der rig mulighed for at udfolde sig.
Det første, som jeg prøvede kræfter med i forbindelse med denne anmeldelse, var de to forskellige offline karrieredele. Den ene, trænerkarrieren, giver mulighed for at spille som manager og blandt andet sørge for at træne sit hold, indkøbe nye spillere og samtidig styre hele holdet på banen. Den anden del er en spillerkarriere, hvor man enten kan vælge at spille som en eksisterende spiller - eller den endnu sjovere mulighed - hvor man kaster sit eget efternavn på en af spillertrøjerne og selv opbygger sin spillers karriere.

I den sidste af de to muligheder har man naturligt nok mulighed for at vælge kun at styre sin egen spiller, og dermed er man i høj grad afhængig af, hvordan resten af holdet klarer skærene på banen og så ellers prøve at gøre sig fortjent til en fast plads i startopstillingen. Det sidste viste sig for mit vedkommende ikke at være helt så simpelt, som det måske lyder. Jeg valgte, at min spiller skulle ind som angriber på Real Madrids førstehold, og det gik hurtigt op for mig, at der var en del konkurrence om den plads. Ret hurtigt bliver man sat på udlånslisten og andre - og langt mindre hold - begynder at komme med tilbud om, at man kan blive udlånt til deres klub.

Det er måske realistisk nok, at et storhold som Real Madrid ikke er interesseret i at have en hel ny spiller som en del af startopstillingen, og slet ikke som forreste mand, men nu var det jo den klub, jeg havde lyst til at spille for og ikke Odense Boldklub, Sønderjyske eller en af de andre småklubber, som de hele tiden prøvede at få mig afsat til. Mere sjovt er det, at min spiller rent faktisk var topscorer i den spanske liga, og at de alligevel ville låne mig ud. Dertil kommer, at når jeg fik lov til at være en del af holdet, så blev jeg ret ofte udskiftet, og der var mange kampe, hvor jeg end ikke blev udtaget til holdet. Jeg kan dog godt lide tanken bag spillerkarrieredelen og muligheden for selv at opbygge en spiller.

Efter at jeg havde fået spillet en del kampe, tog jeg mig mod til at kaste mig ud i onlinedelen af spillet kaldet "Sæsoner". Her starter man med at spille i en lav division, og alt efter hvor mange point man får opsamlet igennem kampene, har man mulighed for at rykke op i en højere division. Divisionerne er egentlig bare EA's måde at opdele spillerne i forskellige niveauer - men det ændrer desværre ikke på, at selv de bedste spillere også starter i den laveste division, og jeg løb derfor ind i et par kodyle røvfulde en gang imellem.
Jeg synes, at det er synd, at de ikke har fundet på en bedre måde at beregne, hvem der skal møde hvem, eventuelt endda tage data med fra de tidligere FIFA-spil, så nybegyndere også får en chance for at få en god onlineoplevelse fra starten. Der er ganske enkelt ikke noget mere nedslående end at få tæsk 7-0 i de første par kampe. I de kampe, hvor niveauet imellem mine modstandere og jeg har været mere lige, synes jeg, at spillet har været enormt sjovt. Inden jeg gik i gang med spillet, læste jeg en del om, at dommerne i denne udgave af FIFA var en hel del mere aggressive, og jeg må erkende, at jeg synes, at der bliver givet en del flere kort end tidligere og ikke mindst flere straffespark.

FIFAs onlinedel har altid været en af de store årsager til, at FIFA er så populær som den er. Der er rigtig mange, der spiller det online, og Electronic Arts bakker som bekendt rigtig flot op blandt andet med turneringer, hvor man mødes rigtigt, og de bedste kan gå derfra med rigtig flotte pengepræmier.

Som jeg nævnte i starten, er der selvfølgelig en række nye ting i FIFA 16. En af dem er, at der nu er en række kvindelandshold med, som man kan spille med i en fiktiv international kvindeturnering. Udvalget af hold er begrænset til de 12 bedste kvindehold i verden, og Danmarks niveau er åbenbart ikke helt deroppe i øjeblikket. Det er en sjov ide, at der også kommer kvindehold med i FIFA, måske kan man ligefrem forestille sig, at der fremover også kommer kvindeligaer med, på samme måde som vi de sidste mange år har haft mandeligaerne.

En af de andre nye ting - som nok mest er ment som en hjælp til nye spillere – er, at man over hver spiller kan få vist, hvilke knapper man skal trykke på for at gøre hvad. Der er altid to forskellige muligheder. Jeg synes ret godt om dette tiltag, da jeg ofte selv har fået trykket på en forkert knap i en presset situation, men nu er det ligesom blevet nemmere. Er man vant til FIFA-spillene, vil man næppe gøre brug af denne mulighed.
Der er også kommet en masse ændringer til, hvordan man dribler, laver indlæg, afleveringer, pasninger og afslutninger. Det er eksempelvis blevet muligt i højere grad at kontrollere sine driblinger og endda lave driblinger uden at røre bolden. EA kalder det selv for "No Touch" driblinger. Ligesom med så mange andre ting, er det min opfattelse, at de nye ting er noget, der tager lidt tid at blive rigtig god til, men når de først sidder i skabet, er det nogle fede nye tilføjelser, som øger realismen i spillet.

Til de store fodboldfans er der stadig mulighed for at kaste sig over EA's pengemaskine, FIFA Ultimate Team. Her skal man opbygge sit hold ved at sammensætte en række spillere, så deres kemi passer bedst muligt sammen. Nye spillere får man ved at købe pakker, som man ikke på forhånd ved hvad indeholder - er man heldig får man en god spiller som Ronaldo, er man uheldig så får man en masse lavt-rangerede spillere, som man kan prøve at få solgt på transfermarkedet. Pakkerne købes for coins, som man blandt andet optjener, når man spiller kampe med det hold, man har opbygget. Har man ikke lige tålmodighed til det, kan man også købe denne virtuelle møntfod for rigtige penge. Det sidste kan hurtigt gå hen og blive en dyr fornøjelse.

Har man ikke prøvet FIFA Ultimate Team før, så starter det med en fin introduktion der fortæller, hvordan den efterhånden lidt komplicerede del af spillet fungerer. Den store ulempe ved FUT er, at man ikke får lov til at beholde det hold og de ting, man har købt i løbet af året, når den næste udgivelse af FIFA rammer butikkerne.

Soundtracket til FIFA-spillene har altid været virkelig lækre, og det samme gør sig gældende med dette års udgivelse. Derudover bliver der sunget slagsange på banen, og lydsiden passer i det hele taget rigtig godt til spillet.
Grafisk har FIFA-spillene altid været flotte, og FIFA 16 er ingen undtagelse. Detaljegraden på spillerne er utrolig høj, og der er ikke problemer med at genkende de forskellige spillere. Derudover er spillernes bevægelser super flotte, og det giver realismen et skub i den rigtige retning, når spillerne selv sparker bolden ud til den anden spiller, der skal tage indkast eller et frispark. Spillet indeholder også 78 forskellige stadions, hvoraf 50 af dem er rigtige kendte stadions.

Holdbarheden i FIFA spillene er ganske høj, og der er nok at give sig til. Det er dog uden tvivl i spillets onlinedel, at man finder de fleste udfordringer, og særligt FIFA Ultimate Team har med garanti taget mange timer fra dem, som har kastet sig ud i det. En ting er dog sikkert med FIFA-serien; om et år kommer der en ny udgivelse og så er det forfra og op på hesten igen.

Inden jeg gav mig i kast med FIFA 16 var det et stykke tid siden, at jeg havde hygget mig med et FIFA-spil. Jeg synes dog, at det har været enormt underholdende, og det er med garanti et spil, som jeg kommer til at lægge mange flere timer i, end jeg har gjort med de sidste par udgivelser i serien. Spil med årlige udgivelser har desværre et rygte om, at der ikke er særlig mange fornyelser, men jeg synes nu alligevel, at EA hele tiden har formået at forbedre det produkt, som de har udviklet på i 22 år.
Fakta
FIFA 16

FIFA 16

PlatformXbox One
UdviklerElectronic Arts
UdgiverElectronic Arts
Spillere1-22
UdgivelsesdatoUde nu
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 3
Følg Xboxlife her
Xbox Support
+ Masser af indhold, flot grafik, de rigtige spillernavne.
Lidt for aggressive dommere. Online matchmaking kunne godt være bedre.
Gameplay:8.5
Grafik:9.5
Online:9.0
Holdbarhed:8.5
Overall 9.0
Log ind og stem
5
Der er 5 brugere som med til at gøre Xboxlife et bedre sted, ved at vurdere vores indhold.
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.