FIFA 11

Anmeldt af: Jakob Tofte - 10. oktober 2010 - kl. 14:42
Del denne artikel:
14 0

Med efteråret kommer der for alvor gang i de europæiske fodboldligaer, og dertil hører efterhånden vanen tro EA Sports' og Konamis bidrag til sofaspillerne. Det første er FIFA 11.

Igen i år er der masser af forskellige spilfunktioner at give sig i kast med. Den mest markante og også mest tidskrævende funktion er den såkaldte karriere, som slår de tidligere Manager Mode og Be a Pro sammen til én velsmurt, dyb og meget underholdende omgang fodbold.

Her starter man en karriere på femten sæsoner, og man kan selv vælge om man vil gå igennem karrieren som manager, spiller eller spillende manager. Med sig ind i karrieren bringer man sin virtuelle pro, som igen i år er en spiller, der forbedres ved at klare forskellige målsætninger i kamp og på træningsbanen. I karrieren er der ingen kære mor. Således skal man gøre sig fortjent til at komme på holdet, hvilket kan være en stor opgave for en nystartet virtuel pro. Sidste år var der mulighed for at spille for klubbens reservehold, og derfor gjorde det ikke så meget, hvis man ikke fra starten slog sig fast i start-11'eren. I år har EA Sports af uransagelige årsager valgt at fjerne muligheden for reserveholdskampe. Derfor kan det godt betale sig måske at starte karrieren på et lidt lavere rangerende hold, indtil man er mere konkurrencedygtig. Samtidig giver det måske også en større tilfredshed at blive ”opdaget” af en storklub efter hårdt arbejde.


Hvis man spiller som spillende manager har man naturligvis fordelen af, at man selv sætter holdet. Om det så er rimeligt at spillere som Fernando Torres, David Villa eller Didier Drogba må vige pladsen for en lille, skaldet dansker med en rating der normalt kun med nød og næppe ville gøre sig gældende for et midterhold i Superligaen, det skal være usagt. Karrieredelen er meget detaljeret og velsmurt. Med masser af statistik og et mere præcist prisniveau på transfermarkedet, er banen kridtet op til en lang og underholdende karriere.

Udover karrieren er der mulighed for at designe sin egen turnering eller gå direkte i krig med alle ligaturneringer og pokalturneringer i de 24 repræsenterede lande. Live Season er ligeledes retur, og lader spillerne opdatere de fem store ligaer hver uge. Ligaernes hold og spillere stiger og falder i niveau i takt med resultater og præstationer i virkeligheden, og her kan spillere forsøge at efterligne deres favoritholds succes eller gøre det bedre, hvis ens hold er i krise. Bemærk, at Live Season er en tillægsydelse, som koster 400 Microsoft Points pr. liga eller 800 Microsoft Points for alle fem ligaer. Den efterhånden velkendte Lounge Mode er også retur. Her kan man samles lokalt og spille imod hinanden under strukturerede rammer med tabeller, statistikker og meget mere. Lounge Mode er det perfekte ”party-mode”.

Som nævnt har man i spillet en virtuel pro. Denne virtuelle pro kan være en eksisterende spiller eller en spiller, man selv skaber fra bunden. Uanset hvad man vælger vil han blive en stor del af spillet, idet han kan følge en på tværs af mange forskellige spilfunktioner. Han gøres bedre ved at gennemføre forskellige udfordringer, såsom at score på 5 frispark, lave forskellige finter eller score på et lob. Visse udfordringer er lette og vil hurtigt blive klaret, imens andre er langt mere besværlige og tidskrævende. Det er sjovt at se sin virtuelle pro forbedre sig i løbet af spillet.


FIFA 11 tilbyder naturligvis også en omfattende onlinedel. Det meste er velkendt fra de sidste par års udgivelser, og kræver derfor ikke den store beskrivelse. En-mod-en kampe, onlineligaer og holdspil. Holdspil har dog fået et ansigtsløft, idet det i år er blevet muligt at spille som målmand. Det er derfor nu muligt at spille 11-mod-11. Det er sjovt at spille flere venner sammen på et hold, hvor man bruger sin virtuelle pro. Man tilmeldes automatisk en geografisk baseret liga og spiller både venskabs- cup- og ligakampe. Det giver en fantastisk tilfredsstillelse af lægge det perfekte indlæg lige i panden på kammeraten inde i boksen. Der er samtidig blevet arbejdet en del med de taktiske muligheder i holdspil, hvilket gør, at det rent faktisk efterhånden føles som en decideret fodboldklub, man spiller for.

Desværre er det også når vi taler online, at vi er nødt til at nævne, at FIFA 11 ikke er lutter fryd og gammen. Det er nemlig samtidig det mest fejlbefængte spil i serien nogensinde. Det skal siges, at undertegnede spiller fra en 20 m/bit forbindelse med åben NAT. Jeg ved, at dem, jeg spiller med, har forbindelser der ligger tæt på samme kvalitet. Det er i hvert fald trist, at EA Sports i mange år er blevet kritiseret for en ringe serverkvalitet, for det betyder, at nu har vi næsten ikke ord for det, de leverer i FIFA 11. Der er massiv lag på især holdspilskampene. Sommetider opleves et lag på helt op til 3 sekunder. Undertegnede har et konsekvent problem med, at efter hver holdspilskamp, fryser hele konsollen i det samme billede hver gang. Samme problem oplevede både jeg selv og xboxlifes BulletEyeDK efter samtlige kampe i en lille venneliga, vi deltager i. Desuden er det ekstremt svært, for ikke at sige nærmest umuligt, til tider at finde en modstander i holdspil. Dette til trods for, at der er masser af spillere. Der er seriøse matchmakingproblemer og forbindelsen til EA's servere er mere skrøbelig end nogensine. Undertegnede har som eksempel mistet forbindelsen til EA's servere tre gange alene i løbet af de sidste to timer.


Derudover kan det siges, at hele FIFA 11 generelt bare kører dræbende langsomt. Hver gang man loader en ny funktion eller skal tilbage til hovedmenuen, hoster spillets sig igennem billederne som en gammel, træt veteranbil. Der kan sagtens sidde læsere derude, som nu siger til sig selv, at de ikke har oplevet nogen problemer. Hvis det er tilfældet er det bare godt for de pågældende, men man skal ikke søge særlig lang tid i diverse fora for at sande, at disse problemer har ramt vidt og bredt hos mange, skuffede spillere, som alle sammen har betalt mange penge for deres spil. Det er langt fra godkendt, at smide et så fejlbefængt spil på markedet.

Det var to afsnit med sure opstød i en grad, jeg aldrig tidligere er kommet med til et spil. Nu kan vi så gå lidt videre med beskrivelsen af FIFA 11, som jo stadig er et fremragende spil. Når man er færdig med alle spilfunktionerne på konsollen kan man med fordel besøge EA's hjemmeside, hvor det er muligt at lege med Creation Centre. Her er det muligt at designe sine egne spillere og hold. De kan herefter deles og downloades til spillet, hvor man så kan benytte holdene. Hvad siger du for eksempel til tanken om at spille med din egen, lokale fodboldklub, eller Liverpools sensationelle comeback-hold fra Champions League finalen i Istanbul i 2005? Eller hvad med at genopleve det fantastiske makkerpar Laudrup og Stoichkov? Kun fantasien sætter grænser, og allerede nu er det muligt at downloade tusindvis af velskabte genskabelser af nogen af de mest legendariske mandskaber i europæisk fodbold gennem tiderne. Dette er en fantastisk ide fra EA's side og værktøjet i Creation Centre fungerer upåklageligt.


Gameplaymæssigt har FIFA 11 også fået et gevaldigt løft. Med forøget realisme og intensitet i nærkampe, større frihed i bevægelser og boldberøringer og et nyt og mere avanceret afleveringssystem kaldet pro passing, har FIFA 11 endnu engang højnet standarden for fodboldspil. Samtidig introducerer EA Sports det såkaldte Personality Plus, som gengiver mange af de største stjerners kendetegn. Dette gør, at mange af spillerne er forskellige, og synligheden i forskellige spilleres styrker og svagheder er mere tydelig end nogensinde før. Som nævnt er det nu også muligt at forsøge sig som målmand. Hertil har EA skabt et simpelt og intuitivt styringssystem. Det kræver tilvænning, primært fordi vi aldrig har prøvet at styre målmanden i så høj grad som nu, men det er sjovt og udfordrende at være holdets nummer 1. Det føles fremragende når man hiver en tv-redning op af hatten i de døende minutter, og derved sikrer sit hold 3 vigtige point.

Grafisk er FIFA 11 et meget smukt spil. Det smukkeste i serien til dato. Med præcise og flotte gengivelser af nogen af de mest berømte stadions, og endnu flere virkelighedstro spillere i trupperne, er det en sand fornøjelse bare at nyde synet når spillerne går på banen. Spilleranimationerne er også blevet bedre, og der kommer længere og længere imellem glitches og mærkelige animationer ved for eksempel tacklinger. Publikum er også blevet mere levende, men det er stadig en stor udfordring at skabe 60000 tilskuere uden en vis grad af gentagelse. Spillet er pakket ind i en lækker interface, som vanen tro er let og intuitiv at navigere i. I hovedmenuen kan man let og overskueligt holde øje med små leaderboards, der lister alle på ens venneliste. Her kan man se, hvor god ens pro er i forhold til vennerne, eller hvem der har scoret det hurtigste mål, længste mål og meget, meget andet.


På lydsiden har EA arbejdet videre på den levende kulisse fra World Cup South Africa 2010, og lyden fra tilskuerpladeserne er således meget levende og medrivende. Som sædvanligt understøttes spillet af en herlig samling af mere eller mindre berømte ørehængere fra forskellige kunstnere, denne gang med primær fokus på rock og housepræget musik i den elektroniske ende af spektret. Som noget nyt kan man nu også tilpasse musik og lyde til sine favorithold i Custom Music and Chants. Det er sjovt at rode med, og stor medsbestemmelse er som bekendt altid velkommen.

Konklusionen er, at EA Sports med FIFA 11 leverer det bedste fodboldspil til dato. Når man kigger på spilfunktioner, styring, kampfysik, og frihed til at tilpasse diverse parametre, er der ingen tvivl om, at dette er et absolut fremragende spil. Samtidig har EA Sports desværre også sjusket med onlinedelen og stabiliteten i spillet. Nedbruddene, hvor xboxen fryser er ekstremt forstyrrende, især fordi de forekommer så ofte og for så mange mennesker, at det tydeligvis er et diskuteret emne på nettet. Det er ikke acceptabelt at levere en så fejlbefængt vare til betalende kunder, og selvom nogle af problemerne, eller forhåbentlig alle problemerne, vil blive løst med en patch, så ændrer det ikke på, at EA har smidt et halvfærdigt produkt på markedet. Der er for mange anmeldelser, som angiveligt ikke tager højde for disse problemer i deres karakter. Der er sågar mange, som slet ikke nævner problemerne. Det skal ikke desto mindre koste noget at sjuske så meget, og derfor har det indflydelse på den overordnede karakter. Bemærk venligst, at den overordnede karakter for FIFA 11 derfor ikke er en gennemsnitlig karakter af de fire underpunkter, idet dårlig software og manglende stabilitet ikke på underpunkterne bedømmes separat. De fire underkarakterer er derfor givet for det, de faktisk repræsenterer, og vil være gældende, hvis alle problemer en dag patches. Den overordnede karakter er markant lavere og kan bedst beskrives som den følelse en betalende kunde vil sidde tilbage med grundet frustrationer og skuffelse. Måske netop fordi FIFA er et spil med så fine traditioner og så høje forventninger fra sin trofaste kundeskare. Til trods for fejlene er FIFA 11 et godt spil, som klart kan anbefales.
Fakta
FIFA 11

FIFA 11

PlatformXbox 360
UdviklerEA Sports
UdgiverElectronic Arts
Spillere1-4
Udgivelsesdato30-10-2010
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 3
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:9.5
Grafik:9.0
Online:9.0
Holdbarhed:9.5
Overall 8.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.