F1 2011

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 28. september 2011 - kl. 21:46
Del denne artikel:
4 0

Sebastian Vettel har været suveræn i denne sæson og nu har du muligheden for at gøre ham kunsten efter i det nye Formel 1 spil, F1 2011. Læs anmeldelsen her.

Den officielle Formel 1 spillicens har ligget hos både Electronic Arts og hos Sony, som begge i en årrække har produceret de officielle Formel 1 spil til forskellige platforme. I midten af 2008 kunne Codemasters så, lidt overraskende, meddele, at de havde overtaget spilrettighederne til F1-sporten og sidste år udgav de deres første Formel 1 spil. Selv om det havde en række alvorlige problemer, som Codemasters i øvrigt var alt for længe om at få rettet, var det et af de bedste Formel 1 spil i mange år – og dette års F1 spil bygger videre på sidste års udgave.


Igen er spillet udviklet af Codemasters i Birmingham og lad det være sagt med det samme; hvis man ser bort fra den opdateret grafik, kan det umiddelbart være svært at se forskel på F1 2011 og sidste års udgave, men der er lidt forbedringer og justeringer her og der og spillet er blevet opdateret i forhold til Formel 1 sæsonen 2011.

Karrieredelen minder temmelig meget om den vi så sidste år, hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Igen i år skal man, som up-and-coming racerkører, forsøge at give de store racerstjerner kamp til stregen, hvilket er svært, da man starter i et af de lavere rangerende hold. Man kommer igennem alle Formel 1 kalenderens 19 baner, man skal stille op til interviews, man skal leve op til teamledelsens krav og forventninger, samt deltage i udviklingen af bilen og på den måde klatrer man mod toppen af sporten i bedre og bedre teams.

Man kan vælge hvor omfattende ens karriere skal være, f.eks. om man vil køre en fuld race-weekender, med alle trænings- og kvalifikationsløb op til løbet om søndagen eller om man vil tage korte weekender, hvor der bare er en enkelt træning, en enkelt kvalifikation og så løbet. Desuden kan man selv vælge, hvor langt selve løbet skal være, lige fra 3 simple runder til enten 20% eller 50% af løbsdistancen eller et fuldt løb med alle runder som i virkelighedens Formel 1 løb.


Foruden karrieredelen er der Grand Prix, Proving Grounds og Multiplayer spilmuligheder. Grand Prix minder en del om karrieredelen, bortset fra, at man her har muligheden for at køre for sit favoritteam med ens favoritkører. Man kan enten spille et enkelt løb eller skræddersy sin egen sæson bestående af ens favoritbaner. I Proving Grounds skal man, uden mulighed for at pille ved bilens opsætning, vejret eller andet, forsøge at køre den bedste tid man kan, for at placere sig højest på online ranglisterne. Vil man gerne have lov til at pille lidt ved bilen, kan man køre traditionel tidskørsel i Time Trial.

Endelig er der multiplayer, som kan spilles enten over Xbox Live, i splitscreen eller over system link. Her kan man enten tage sig et hurtigt løb mod vennerne i fire forskellige spiltyper, spille et fuldt Grand Prix med op til 16 spillere online eller måske kaste sig over den glimrende nyhed; en co-op sæson sammen med en af ens venner. Her tager de to spillere rollen som hver af de to kørere på et hold og det spændende er jo, at man både er holdkammerater, som skal arbejde sammen for at opnå succes med teamet, men også konkurrenter, da kun en kører kan tage verdensmesterskabet.

F1 2011 er det officielle Formel 1 spil og det betyder at det indeholder det alle de rigtige kørere, alle de rigtige sponsorer og alle de rigtige baner, inkl. den nye Buddh International Circuit i Indien. Det fulde regelsæt er ligeledes inkluderet, med flag regler, drive-through straffe og nu også safety car perioder, hvis der skulle ske uheld. Bilerne i nu også udstyret med KERS og DRS. KERS står for Kinetic Energy Recovery System og det er et system, som opsamler energi når bilen bremser og denne energi kan frigives så bilen får et ekstra boost fart under f.eks. acceleration. KERS er kun tilgængeligt i en begrænset mængde pr. omgang og man får en ny portion hver gang med krydser målstregen.


DRS (Drag Reduction System) er et system, der bruges når man vil overhale en forankørende bil. Ved et tryk på en knap, åbner den store bagvinge sig bagerst på bilen, så der ikke er så meget luftmodstand og dermed får man mere fart i en kort periode. DRS kan kun bruges, når man er under ét sekund efter bilen man vil overhale og kun på bestemte sektioner af banerne. KERS og DRS lyder som noget der kunne være opfundet i et computerspil, men det er altså virkelige teknologier, som er med i virkelighedens Formel 1.

Styringen er naturligvis en vigtig del i et spil af denne type og den er blevet finjusteret i forhold til F1 2011 og virker mere præcis og lidt tungere, så man har bedre kontrol over ens bil – den flyver ikke rundt over hele banen som den havde tendenser til i sidste års udgave. Den kunstige intelligens hos modstanderne virker realistisk og man oplever nu nogle hæsblæsende hjul-mod-hjul dueller ned af banernes langsider – gameplayet virker generelt mere intenst end tidligere. Man kunne dog godt have ønsket sig, at de computerstyrede kører kæmpede mere indbyrdes med hinanden – de kører lidt for konservativt mod hinanden og det virker mest som alle dem mod spilleren.

Sværhedsgraden i F1 2011 kan skræddersyes præcis som man vil have den, så både hardcore F1 fans og mindre øvede spillere kan få det optimale ud af spillet. I pitten kan man lægge ens egen dækstrategi, man kan vælge i hvilken retning teamet skal udvikle bilerne og man kan ændre på bilens opsætning indenfor en række områder som f.eks. aerodynamik, balance, bremser, motor, gearkasse og affjedring.


Har man ikke selv lyst til at rode med alle disse ting, kan man blot bede ens race engineer om at gøre det og er bilen for svær at styre på banen, kan man gøre brug af spillets mange hjælpemidler, lige fra traction control, ABS og brake assist, til at bestemme hvor svære modkørerne skal være, hvor automatisk pit stoppene skal afvikles, om skader på bilen udelukkende skal være kosmetiske eller påvirke bilen, om dækkene skal slides i løbet af et løb og meget meget andet. Man skal dog blot være klar over, at spillet aldrig bliver en arkaderacer, heller ikke med alle assist slået til – man skal stadig tænke sig godt om undervejs og f.eks. ikke trykke på speederen mens man har hjulene på curben, for så er risikoen for at man få sekunder senere befinder sig med næsen i den forkerte retning, ret stor. Med de mange indstillingsmuligheder skulle det være muligt at finde lige præcis en sværhedsgrad, som passer til ens niveau – selv om det kan tage noget tid og nogle forsøg før man har fundet den.

F1 2010 havde en række grimme fejl som gjorde, at det f.eks. ikke var muligt at vinde løbene, da modstanderne ikke kørte i pit som de skulle og andre sjove ting. Jeg har ikke oplevet noget lignende endnu i F1 2011, så det lader til, at Codemasters i år har fået styr på tingene. Der er dog én fejl, som har overlevet fra sidste år og det er problemet med, at spillet fryser i op mod 1-2 sekunder, for derefter at køre videre uden problemer. Det er ikke noget, som direkte ødelægger spillet, men det er for dårligt, at en så tydelig fejl stadig er at finde i spillet.

Grafikken er ganske nydelig og både biler og baner er fyldt med små lækre detaljer. Omgivelserne spejler sig flot i bilernes blanke overflade, man kan se på dækkene når de er ved at blive slidte og specielt i regnvejr, ser banerne virkelige flotte ud. Dog er mellemsekvenserne, som er lavet med spillets grafikmotor, ikke altid for heldige – de kunne godt have brugt lidt kærlighed, men på den anden side, er det da godt at Codemasters måske har lagt deres energi der hvor det gælder, nemlig i selve spillet.


F1 2011 kan virke en smule kedeligt at se på. Menuerne er pæne, men ikke særligt spændende og hele den grafiske linje for spillet virker lidt tør og støvet, men på den anden side ville det også virke useriøst, hvis der gik alt for meget bling-bling i den når spillet nu er en realistisk gengivelse af en seriøst sport. Lydsiden er ganske fin, med fine lydeffekter og et afdæmpet men passende soundtrack. Der er ikke så meget at sige om lydsiden, andet end at den er fin og fungerer som den skal.

F1 2011 er en fin videreudvikling af sidste års udgave, med mindre forbedringer nærmest over hele linjen og tilføjelserne af KERS, DRS og den nye co-op karriere del, er med til at gøre spillet til en endnu mere helstøbt pakke. Ved første øjekast er det svært at se forskel fra sidste års udgave, men efterhånden som man dykker ned i spillet, opdager man de små forbedringer og tilføjelser, som alt i alt gør F1 2011 til et af de bedste Formel 1 spil overhovedet.
Fakta
F1 2011

F1 2011

PlatformXbox 360
UdviklerCodemasters Birmingham
UdgiverCodemasters
Spillere1-16
Udgivelsesdato23-09-2011
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 3
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:8.5
Grafik:8.5
Online:8.0
Holdbarhed:8.5
Overall 8.5
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.