Defense Grid 2

Anmeldt af: Jakob Helms Andreasen - 2. oktober 2014 - kl. 22:33
Del denne artikel:
9 0

Endelig er opfølgeren til det klassiske Tower Defense spil klar - har det været værd at vente på?

Defense Grid 2 har været længe undervejs. Det første spil i serien udkom på Xbox 360 tilbage i 2008, og i 2012 forsøgte Hidden Path Entertainment at bruge Kickstarter til at få penge nok, til at lave Defense Grid 2. Med hjælp derfra, og en rig investor, fik de her i 2014 muligheden for at færdiggøre og udgive Defense Grid 2, som fans af genren har ventet længe på – og der er en stor arv at løfte fra det originale Defense Grid.
Defense Grid 2 starter hårdt ud. En lille historiemæssig introduktion på en loadingskærm, et par instruktioner omkring styring af kameraet som popper op på skærmen, og så er man ellers i gang med at bygge tårne for at få styr på invaderende aliens. Det er lige præcis det, der er hovedpunktet i sådan et ’Tower Defense’ spil: Du forsvarer en base mod invaderende fjender. Ikke ved at gribe maskingeværet som i et skydespil, men i stedet som en general, der bygger forskellige forsvarstårne og på den måde forsvarer basen mod en invasion. Her i Defense Grid 2 er det aliens, som kommer for at stjæle ens energi-kerner. For at det lykkes skal de både gennem dit forsvar, hente en kerne og derefter hele vejen tilbage, hvor man selvfølgelig også kan nå at få stoppet den alien – og sørge for at en anden alien ikke render med samme kerne, før den automatisk svæver tilbage til basen.

Spillet bygger på progression – hver gang du klarer en bane låser du op for nye forsvarstårne og specialevner, som er nødvendige for at klare de sværere baner. Det er også det, der giver en lysten til at spille gennem missionerne, da historien ikke er særligt god skrevet, ikke føles særligt vigtig og primært består af tætskrevne tekster på en loadingskærm mens man egentlig bare venter på at få lov til at trykke A.
Enhver ny bane byder på nye udfordringer, blandt andet i form af nye aliens. En af de mere interessante typer er en utrolig hurtig alien, som dog er meget langsom til at dreje i svingene, hvilket betyder at man er nødt til at lave et mønster med sine tårne, der får den til at dreje mest muligt. De forskellige fjendetyper bidrager meget til spillet, og sørger for at det ikke bare handler om at placere et par tårne, opgradere dem mest muligt, og krydse sine fingre i håbet om, at man har gjort det rigtigt. Der er et krav om strategi og planlægning, specielt på de højere niveauer, hvilket gør det rigtig dejligt at man kan se fjendetyperne i de kommende ’bølger’ i toppen af skærmen.

Multiplayerfunktionen i Defense Grid 2 er fænomenal. Der er både mulighed for at spille kooperativt, hvor der er lige så mange muligheder, som når man spiller alene (inklusive muligheden for at spille historidelen), og selvfølgelig også mod hinanden i ’DG Fighter’. Det fungerer simpelthen sådan, at hver gang en alien dør på din banehalvdel, så bliver den genoplivet på modstanderens banehalvdel og begynder at angribe ham/hende i stedet – og vice versa. Det er en glimrende måde at få kompetetiv multiplayer til at fungere i denne her genre. Derudover benytter Defense Grid 2 ’Smart Match’-systemet, som gør at du kan spille alene, mens du venter på at en anden spiller vil spille mod dig. Lige præcis den feature fungerer ikke altid lige så godt som man kunne ønske sig, men er ikke desto mindre funktionel og et skridt i den rigtige retning med hensyn til ventetid – specielt i nichéspil som lige netop Defense Grid 2.
Grafisk set er Defense Grid 2 ikke noget at prale af. Det får jobbet gjort – man kan se forskel på de forskellige tårne og de forskellige aliens, men det er ikke just pænt. Det samme gælder banernes baggrund, som man heldigvis ikke holder fokus på, mens man spiller. Det er tydeligvis ikke der, at størstedelen af budgettet er blevet lagt, men det bider man godt nok ikke mærke i, når man forsøger at planlægge hvordan man stopper den næste gruppe fjender, som allerede er hastigt på vej.

Der er rigtig meget at gå til i Defense Grid 2, men det er så meget, at man ikke kan undgå at blive forvirret af det. Når man starter en mission op skal man vælge mellem 13(!) forskellige ’modes’, 3 forskellige typer og 4 forskellige sværhedsgrader. Det betyder at der er rigtig meget at lege med for fans af genren, og rigtig meget forvirring og et væld af information for nye spillere. De forskellige modes ændrer visse dele af spillet – for eksempel at man ikke optjener ressourcer, men i stedet starter med en større sum, at man kun kan bygge et lille antal tårne, at ens kerner ikke automatisk svæver tilbage til ens base eller mange andre.

Defense Grid 2 er et ret godt spil, men udførelsen er mindre god. Der er oftest for meget data på skærmen til at man som begynder egentlig kan finde rundt i hvad, der er hvad, og specielt hvad der er ubrugeligt, og hvad der er vigtigt. Nogle af detaljerne er chokerende uprofessionelle, for eksempel den kluntede mixing mellem baggrundsmusik og stemmeskuespil, som fungerer fint når en enkelt person snakker, men er hovedrystende dårlig når det er en samtale mellem to af spillets personer – stemmeskuespillet er såden set heller ikke noget at prale af, så det er dog ikke fordi, at det ødelægger en god oplevelse.
Historien bliver fremlagt på en ligegyldig facon, men det er godt nok heller ikke spillets stærke side. Der skal man i stedet kigge på selve gameplayet, som er fænomenalt for spil i denne her genre, og en rigtig, rigtig god start for genren på Xbox One. Specielt en fin flerspillerdel skal Hidden Path Entertainment have en del ære for. Det er ikke noget man ser hver dag i genren, og helt klart noget som giver spillet en del mere levetid, end det ellers havde haft – og det er på trods af, at der er så mange forskellige måder at modificere spiloplevelsen på i forvejen.

Defense Grid 2 kan købes nu på Xbox Games Store for 195 kr.
Fakta
Defense Grid 2

Defense Grid 2

PlatformXbox One
UdviklerHidden Path
Udgiver505 Games
Spillere1-2
Udgivelsesdato24-09-2014
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 12 Stærkt sprog
Følg Xboxlife her
Xbox Support
+ God flerspillerfunktion, meget at gå til, godt gameplay
Intetsigende historie, kunne trænge til et ansigtsløft
Gameplay:9.0
Grafik:6.0
Online:8.0
Holdbarhed:9.0
Overall 8.5
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.