Deadlight

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 30. juli 2012 - kl. 15:00
Del denne artikel:
17 0

Tequila Works og Microsoft Studios giver os sommerens måske bedste spil med zombie horror-spillet Deadlight – men det er ikke et helt almindeligt zombiespil.

Deadlight fra spanske Tequila Works er Summer of Arcade kampagnens nok mest spændende spil. Spillet er det første fra Tequila Works i Madrid, men de er bestemt ikke nybegyndere i branchen – studiet blev stiftet tilbage i 2009 og består af folk fra MercurySteam (Castlevania: Lords of Shadow), Blizzard Entertainment og Sony Computer Entertainment Europe.


Deadlight er et 2D horror-puzzle-spil, der udspiller sig i Seattle i midten af 1980’erne, efter byen er blevet rendt over ende af zombier. Man tager rollen som Randall Wayne, der er blevet adskilt fra hans kone og datter og han begiver sig nu ud for at finde dem. På hans tur gennem det øde og hærgede Seattle, skal han overleve både horder af zombier og den mystiske milits New Law, der åbenbart har en hemmelig agenda. Historien udspiller sig igennem nogle flotte og svagt animeret tegnede sekvenser og er forholdvis spændende.

Man bevæger sig typisk fra venstre mod højre, hvor man skal forsvare sig mod zombier og passe på man ikke ryger i de talrige fælder, der er overalt i byen. Gameplayet er ikke et typisk zombie-spil, hvor man skal slagte et utal af zombier – da det at tage kampen op mod zombierne faktisk ikke er en reel mulighed i Deadlight. Der går f.eks. en god rum tid, før man overhovedet får det første våben, ammunition har man ikke meget af og man har ikke ubegrænset styrke, så man ikke ikke blot svinge ens tunge økse gentagne gange mod zombiernes slatne kroppe, for til sidst bliver man træt og så er man for alvor på spanden. Det gælder mere om at overleve og undgå zombierne, end om at slagte dem – mange gange minder gameplayet faktisk mere om Limbo, end om et traditionelt zombie-spil. Der er mange lange og stille perioder, hvor man blot bevæger sig igennem byen og støder man på fjender, skal man ofte bruge omgivelserne aktivt imod dem, ved f.eks. at lade en bil på en lift på et værksted falde ned i hovedet på dem. Man kan også råbe eller fløjte, for at lokke zombierne steder hen, hvor man bedre kan angribe dem eller lettere undgå dem – zombier er jo som bekendt ikke de snedigste væsner i verden.


Gameplayet varierer mellem langsomme sektioner hvor man skal løse mindre gåder for at kunne komme videre, mens der er andre gange er mere fart på, f.eks. når man jages hen over byens hustage af en militær-helikopter. Styringen fungerer fint og det er også påkrævet til de nærmest pixel-perfekte hop man ofte skal lave i spillets platformsektioner. Gameplayet er måske ikke det mest originale, men alt i alt fungerer det rigtigt godt og spillet har en helt speciel stemning – man føler sig ofte helt alene og meget sårbar.

Spillet indeholder ingen multiplayer del og det kan gennemføres på 5-6 timer. Selv om det måske kan lyde lidt i underkanten, så føles det passende, da man er så mættet af den tætte stemning, så man egentlig ikke trænger til mere når rulleteksterne toner frem. Har man alligevel appetit på mere, kan man sagtens gå igennem spillet igen, da der er flere ting, som er godt gemt rundt omkring, f.eks. nogle manglende sider til Randalls dagbog.

Første gang man ser Deadlight, kan man ikke lade være med at tænke på Limbo, Shadow Complex og klassikere som Prince of Persia, Flashback og Another World. Ens figur er altid en fuld silhuet, der bevæger sig foran særdeles flotte og detaljerede 3D baggrunde. Man bevæger sig over hustage, igennem beboelseshuse i en forstad, igennem dystre baggårde, parkeringskældre og kloakker spækket med fælder og puzzles. Spillet er visuelt mere detaljeret end Limbo, da stilen er ikke helt så minimalistisk – men stadig særdeles stemningsfuld og med en meget flot og gennemført art direction. Det er ikke til at se, at det er et spil til Xbox Live Arcade man spiller her, da grafikken er helt på niveau med spil til 400-500 kr.


Også lydsiden og rigtig fin. Lydeffekterne fungerer fint og specielt soundtracket er med til at sætte en dyster og grum stemning. Musikken mens man spiller er nærmest bare dystre toner, der runger i baggrunden, mens titelmelodien er direkte smuk – prøv bare at blive stående på spillets titelskærm i nogle minutter og luk øjnene. Stemmeskuespillet til de fleste figurer man støder på undervejs er glimrende og stemmen til Randall leveres med stor overbevisning.

Det er ikke gode spil vi mangler på Xbox Live Arcade; de sidste måneder er vi blevet forkælet med f.eks. Trials Evolution, Fez og The Splatters og Deadlight fortsætter den gode stime i fin stil. Gameplayet fungerer godt, stemningen er helt i top, det ser meget flot ud og generelt er det et velproduceret produkt som Tequila Works har fået skruet sammen. Jeg oplevede dog enkelte små ridser i lakken, som f.eks. at grafikken hakker kraftigt en enkelt gang eller to, eller at man kan befinde sig i komplet mørke, fordi spillet ikke får ”aktiveret” det rum man er gået ind i, men det oplevede jeg også kun en enkelt gang og det er ikke noget der kan ødelægge oplevelsen ved et glimrende spil.

Deadlight koster 1200 MSP (svarende til lidt over 100 kr.) på Xbox Live Marketplace, hvilket må siges at være en helt igennem acceptabel pris for et spil af denne kaliber.

Deadlight Fear Yourself trailer
Fakta
Deadlight

Deadlight

PlatformXbox 360 Arcade
UdviklerTequila Works
UdgiverMicrosoft Studios
Spillere1
Udgivelsesdato01-08-2012
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 18 Stærkt sprog Vold
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:8.5
Grafik:9.0
Online:-
Holdbarhed:7.0
Overall 9.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.