Beyond Good & Evil HD

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 4. marts 2011 - kl. 19:44
Del denne artikel:
11 0

Beyond Good & Evil var en kommerciel fiasko for Ubisoft, på trods af, at det var et af de mest anmelder-roste spil tilbage i 2003. Nu har du chancen for at spille en opdateret version på Xbox 360.

Jeg hader HD-genudgivelser og jeg forstår dem ganske enkelt ikke. Det er en tarvelig måde, at hive flere penge ud af forbrugerne med gamle produkter, blot pakket ind i pænere papir – og et gammelt spil bliver hverken bedre eller mere up-to-date af, at få grafikken pudset lidt af. Sony har gjort det og Ubisoft har bestemt heller ikke holdt sig tilbage når det gælder HD-genudgivelser af gamle spil.


Men med Beyond Good & Evil HD synes jeg faktisk at det er helt okay – og det er udelukkende af én enkelt årsag: Beyond Good & Evil udkom i 2003 og det er et frygteligt eksempel på et fremragende spil, som ingen nogensinde købte og blev derfor en kommerciel fiasko for Ubisoft. Derfor fortjener Beyond Good & Evil en ny chance og det får det med denne HD-version. Spillet var egentlig det første i en trilogi, men da salget som sagt var langt under det forventede – spillet solgte bare 270.000 eksemplarer i USA – og langt de fleste af disse, efter at spillet blev sat voldsomt ned i pris ikke lang tid efter udgivelsen, droppede Ubisoft de to planlagte efterfølgere.

Med Beyond Good & Evil HD får vi så nu muligheden for at opleve, eller genopleve, et af de bedste action-eventyr udgivet på den gamle Xbox. Selv her 8 år efter den oprindelige udgivelse, holder spillet faktisk helt fint endnu – der er dog sket en del med spildesign på 8 år, så man kan godt mærke, at det er et ældre spil man spiller, men det virker aldrig forældet.

Historien udspiller sig på planeten Hillys, hvor beboerne, en sjov blanding af talende dyr og ægte mennesker som du og jeg, lever i konstant frygt for de evige angreb fra en alien-race kaldet DomZ, der kidnapper beboerne til grufulde eksperimenter. Hillys burde ellers være godt beskyttet af elite-enheden Alpha Sections, men der går rygter om, at denne enhed har et ben i hver lejr i konflikten. Man tager rollen som pigen og journalisten Jade, der efter et angreb på hendes hjem beslutter sig for at tage hendes onkel, grisen Pey’j, under armen og drage ud på et farefuldt eventyr, for at finde ud af, hvad der i virkeligheden sker på Hillys. Efter kort tid, arbejder hun som agent for Iris Network (en gruppe frihedskæmpere) og bevæbnet med sit kamera (og hendes Dai-Jo kampstav), skal Jade nu infiltrere Alpha Sections for at afsløre deres formåede forræderi. Herfra udvikler historien sig i spændende og uforudsete retninger.


Beyond Good & Evil HD er et actioneventyr af den gode gamle slags, med stor fokus på løsning af opgaver, stealth men også en god portion action. En af spillets store styrker, er de mange gåder og opgaver som skal løses. Mange gange er de simple og lige til at gå til, mens de andre gange kræver en god portion hjerneaktivitet og renden frem og tilbage. Fælles for alle opgaverne er, at de alle er ganske godt skruet sammen og selv om de i bund og grund ikke er så forskellige, er deres forskellige udformning med til, at de for det meste føles friske og originale.

En anden del af gameplayet er de lange stealth-sekvenser, hvor man sniger sig rundt blandt bl.a. Alpha Sections vagter og skal undgå at blive set. Disse sekvenser er ganske nervepirrende og indeholder også en god mængde strategi hvis man vil overleve, men desværre kan de også være meget frystrerende på grund af spillets kamera. Og her kommer vi så til et af spillets største svagheder. Kameraet har mere eller mindre sit eget liv og det kan i hektiske øjeblikke snurre forvirret rundt så man helt mister orienteringen. Kombinér det drilske kamera med en styring, som virker en smule løs og som jeg ikke havde mulighed for at indstille præcis som jeg gerne ville have den, så har man opskriften på en frustrerende cocktail. Disse ting, husker jeg også fra det originale spil og det er lidt skuffende, at Ubisoft ikke har brugt lidt tid på at justere lidt på disse ting.


Foruden at løse diverse opgaver, snige sig rundt blandt Alpha Sections’ vagter og suse rundt i ens lille luftpudebåd, som bringer én hurtigt fra sted til sted, så kan man vælge at gå på jagt efter knap 90 gemte perler eller de mange dyrearter på Hillys. Jo flere billeder man tager af forskellige dyrearter, jo mere bliver man belønnet med perler og penge, som kan bruges til at opgradere ens luftpudebåd og til at købe ny energi og andre ting til Jade i løbet af missionerne. Hillys er en stor verden og vil man finde alle dyrearter og alle perler, ligger der virkeligt mange timers udforsking forude. Endelig kan man også vælge at deltage i f.eks. forskellige former for racerløb, en slags air-hockey på Akuda Bar i storbyen og mange andre ting, som igen munder ud i perler og penge. Jo, der er bestemt nok at give sig til i Beyond Good & Evil HD.

Selv om spillet faktisk holder meget godt den dag i dag, så er man dog ikke i tvivl om, at man spiller et 8 år gammelt spil – jeg har været inde på det drilske kamera og den lidt begrænsede styring tidligere. Andre ting som afslører spillets alder er f.eks. kampsystemet, som er ret simpelt, da alle kampene udkæmpes stort set med én enkelt knap. Desuden er spillet temmelig lineært og består egentlig af en lang række mindre rum og bevæger man sig fra det ene rum til det andet, afbrydes man loading-skærme, noget som vi ikke længere ser ret meget af her i 2011. Men på trods af disse større eller mindre irritationsmomenter, holder spillet faktisk stadig overraskende godt.


Ubisoft har gjort et fint stykke arbejde med at pudse den gamle grafik op, så den bestemt er tåleligt at se på her i 2011, ja visse steder er den endda ganske flot. Specielt Jade og Pey’j har fået lidt ekstra kærlighed, så aldrig har vores to hovedpersoner set bedre ud. En anden ting er designet, som er helt unikt og man kommer igennem en fantastisk spilverden og møder finurlige figurer. Samlet set er Beyond Good & Evil HD et fint spil at se på, men man er på den anden side ikke i tvivl om, at det altså er et ældre spil man spiller.

Lydsiden er ligeledes blevet piftet en smule op. Soundtracket er glimrende og stemmerne fra de mange underlige figurer, er virkelig gode. Lydsiden fungerer rigtigt fint og underbygger flot den unikke spilverden.

Har du aldrig tidligere spillet Beyond Good & Evil, kan du starte med at skamme dig. Derefter bør du straks give dette glimrende action-eventyr en chance (og har du tidligere spillet det, er det et herligt gensyn), specielt nu hvor det kan købes til bare lidt over 70 kr. (800 MSP) og dermed give dette spil lidt af den kommercielle succes det altid har fortjent. Der er mange timers spil gemt i Beyond Good & Evil HD, grafikken er glimrende og det er en af de bedste HD-genudgivelser vi endnu har set og på trods af flere mindre irritationsmomenter, er det måske et af de bedste spil på Xbox Live Arcade, hvis man er til action-eventyr.


Jeg har desuden på fornemmelsen, at Ubisoft bruger salget af Beyond Good & Evil HD som en pejlepind for, om der er tilstrækkelig stor interesse for serien til, at de vil fortsætte udviklingen af Beyond Good & Evil 2, som tidligere er blevet annonceret, men som ikke lader til at have ret stor prioritet hos Ubisoft. Så køb dette glimrende spil til en særdeles god pris og vær på den måde med til, at give os alle endnu et gribende eventyr med Jade og hendes tro følgesvend Pey’j.
Fakta
Beyond Good & Evil HD

Beyond Good & Evil HD

PlatformXbox 360 Arcade
UdviklerUbisoft Shanghai
UdgiverUbisoft
Spillere1
Udgivelsesdato02-03-2011
Officiel websiteKlik her
PEGI: PEGI 12 Stærkt sprog Vold
Følg Xboxlife her
Xbox Support
Gameplay:8.5
Grafik:8.0
Online:-
Holdbarhed:9.0
Overall 8.5
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt Xboxlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.