Saints Row

Skrevet af: Morten Skou - 31. juli 2006 - kl. 00:01
Del denne artikel:
0 0
Blood in, blood out – en nærmest kultagtig sætning, som typisk bruges af gadebander, når nye medlemmer skal indvies i banden. Dette udtryk definerer også stilen på THQ’s kommende stortitel Saints Row.

Efter man via spillets meget detaljerede karaktergenerator har skabt sig den person, som man gerne vil spille med, bliver man fra starten kastet ud i den hårde bandeverden. Man bliver hurtigt optaget i gadebanden som kalder sig for ”Saints”, fordi bandelederen, Little Julius, tilfældigvis redder ens liv i starten af spillet. Man skal nu give den som medlem af banden og udføre forskellige missioner, som kan fremme bandens ry og rygte, og ikke mindst være med til at overtage nye nabolag, således at banden kan tjene flere penge og styre flere og flere dele af byen. Der er i alt 36 banderelaterede missioner i spillet og 29 aktiviteter, som man kan tjene penge på.


Meget lig Grand Theft Auto er spillet et freeroam spil, det vil sige, at man frit kan bevæge sig rundt i hele byen, og man kan selv vælge, om man vil udføre missioner for banden eller ganske enkelt gøre, hvad man har lyst til. Der er 4 forskellige bander i byen Stilwater: 3rd Street Saints, Vice Kings, Los Carnales og Westside Rollerz. Kampene imod hver af banderne udgør sin egen storyline.

Alt i denne verden handler om penge, det samme gør sig naturligvis gældende i Saints Row. Der er mange måder at tjene penge på, men fælles for de fleste af dem er, at det er på ulovlig vis. Hvis man ikke vælger at røve en af de mange shops, som man i forvejen handler i – har man mulighed for at tjene penge ved at gennemføre forskellige ”aktiviteter”. Der er i alt 29 aktivitetmissioner fordelt på 12 forskellige former for aktiviteter. For bare at nævne et par stykker så kan man stjæle ludere fra andre pimps, være chauffør for ludere imens de ”arbejder” på bagsædet, beskytte pushere imens de sælger deres stoffer, stjæle biler på bestilling og sidst men ikke mindst forsikringssvindel. Jeg vil af gode grunde ikke komme ind på, hvad alle de forskellige aktiviteter går ud på, men forsikringssvindel går ganske enkelt ud på, at man skal kaste sig ud foran biler, og jo mere realistisk det ser ud og jo flere vidner – jo flere penge får man af forsikringsselskabet.

Pengene, som man tjener i spillet, kan bruges på mange forskellige ting. Vi er jo i en bandeverden, så naturligvis er der juvelerbutikker, så man kan få noget fedt ”bling bling”, som kvinderne kan lide. Vi kommer naturligvis heller ikke udenom våbenforretningerne, spritbutikkerne, tøjbutikkerne og musikbutikkerne. I sidstnævnte er det muligt at købe musik, som man så kan tilføje til sin playliste, som udgør et alternativ til de radiostationer, som ellers kører i de forskellige biler, man får fingrene i. Der er mange forskellige genrer i musikbutikkerne, men desværre er der ikke umiddelbart mange navne, der virker bekendte – lige bortset fra Wu Tang Clan. Umiddelbart ser det ud som om, at planen er, at man senere skal kunne downloade mere musik til brug i spillet, hvilket jo i sig selv er en god ide.


Der er ingen tvivl om, at våben udgør en stor del af spillet - som tidligere nævnt kan man købe forskellige våben i forskellige våbenforretninger. Selv om der er mange forskellige våben i spillet, ligefra knive, baseballbat over til SMG’s, rifler og sågar raketkastere, så finder man hurtigt sine yndlingsvåben. Man kan bære rundt på mange forskellige våben samtidigt, dog kun en af hver våbenkategori. Dette betyder i praksis, at man ikke både kan have en kniv og et baseballbat samtidigt eller 2 forskellige pistoler.

Nu når man alligevel har brugt en masse penge på alle disse lækre våben, så er det på tide, at man kommer ud og bruger dem. Dette kan enten gå ud over den uskyldige civilbefolkning, som man brutalt kan hive ud af deres biler på bedste Grand Theft Auto stil, eller ganske enkelt skyde dem – også igennem forruden i bilen. Der er jo trods alt ingen grund til, at de skal stige ud af bilen, hvis de alligevel skal skydes. Eller man kan begive sig i krig med de mange bandemissioner, som egentligt er det, spillet handler om. Ved sidstnævnte er der naturligvis den ulempe, at ofrene som regel skyder igen, og deres venner i samme tøjfarve er ikke ligefrem typerne, der stikker halen imellem benene.

Desværre virker våbene nærmest som elastikpistoler, man skyder og skyder, men der kommer absolut intet blod. De ublodige ofre falder blot om, for øvrigt ved hjælp af ragdoll teknologien, og så bliver de liggende der – uden at bløde! Nedtur. Man skulle mene, at eftersom spillet både har en 18+ rating og en lang række andre PEGI ratings for blandt andet sprogbruget i spillet – så burde en smule blod ikke gøre den store forskel, men det mener udviklerne åbenbart.


Ligesom i de fleste andre storbyer kan man naturligvis ikke skyde vildt omkring sig og smadre bygninger eller lave røverier, uden at politiet dukker op. I starten af spillet er politiet rimeligt nemme at slippe fra. Selv om de ofte er bevæbnede med pumpguns, skal der meget få skud til, før de er knapt så insisterende på at få dig med en tur i træmmely. Senere hen i spillet bliver tingene dog en anelse vildere, eftersom politiet både får forstærkning i form af helikoptere, SWAT og FBI.

Selv om spillet uden tvivl er en stor konkurrent til Grand Theft Auto serien, så er der ting, som bestemt kunne være bedre. I den udgave af spillet som vi har haft mulighed for at prøve, var der bl.a. nogle problemer med frameraten i samme stil som det er set i for eksempel MotoGP, og mund-animeringerne i cutscenes er mildest talt ikke specielt kønne.

AI’en i spillet kan opdeles i to forskellige typer. Der er civilbefolkningen, som kan klassificeres som absolut tumpede. Man oplever typisk, at de vader direkte ud foran din bil, blot fordi de har grønt på deres lyssignal – nogen burde have lært dem at kigge til begge sider, før de går over en stor vej. Den anden del af AI’en er henholdsvis bandemedlemmer og politifolk. Begge grupper udviser rimelig stor intelligens og handler alt efter, hvordan situationen er. Et godt eksempel er, at man går over og giver en civilperson en på lampen, derefter går man videre. Hvis personen ikke er død af slaget, så kommer der hurtigt andre medlemmer fra din bande til og gør jobbet færdigt. Man oplever også, at man kommer kørende og der så er startet et slagsmål, som på ingen måde er fremprovokeret af en handling, som man selv har foretaget. Samtidigt kan man, efterhånden som man kommer længere og længere ind i spillet, blive leder for en lille bande. Dette betyder, at du kan have op til 3 homies med dig, hvis der vel at mærke er plads til dem i bilen. Det behøver ikke engang at være de samme 3 personer, du kan ganske enkelt bare pifte efter bandemedlemmer, som bærer dine farver, for at få dem til at følge dig. Dette er specielt nyttigt, hvis man skal ud på større missioner, hvor dine homies så vil yde dig ekstra backup - endda på en meget intelligent måde - dog nægter de som regel at løbe først ind i en skudzone.


Det er yderst sjældent, at AI i computerspil kan blive betegnet som perfekt, og det er det absolut heller ikke i Saints Row – men det er lavet så tilpas godt, at man alligevel ikke kan lade være med at være lidt facineret over måden, som det er lavet på i dette spil.

Omgivelserne i Saints Row er heller ikke helt fredet for dit voldsomme temperament. Mange af tingene som befinder sig i omgivelserne, eksempelvis lygtepæle, biler og kontormøbler kan man smadre.

Blood out – online!
Skulle man være blevet træt af den meget lange singleplayerdel, har man mulighed for at afprøve sine talenter i forskellige onlinekampe. Der er naturligvis den efterhånden klassiske deathmatch, men der er også mange andre mere nyskabende kampe som eksempelvis: Team Blinged out ride, Team bigass chains, Protect tha pimp og Co-op.

Et sidste ord fra skribenten
Efter at have brugt seriøst mange timer på dette spil, må konklusionen være, at man simpelthen bør eje det, ikke mindst hvis man tidligere har kunne lide spillene i Grand Theft Auto serien. Hvis man ser bort fra småfejlene i det grafiske, som naturligvis også kan skyldes, at det ikke var en færdig version af spillet vi prøvede, så er gameplayet i spillet ganske enkelt i en klasse for sig.

Der er absolut ingen tvivl om, at jeg ganske enkelt skal og må eje dette spil. Eneste håb man kan have til den færdige udgave er, at THQ har fået rettet de små framerate fejl og fået lavet cutscenesanimationerne en tand bedre. Og så er der lige den ting med blod - mennesker bløder, når de bliver skudt med en pumpgun. Faktisk griser det kolosalt meget – det skal og bør det også gøre i computerspil, specielt når spillet i forvejen er udstyret med en 18+ PEGI rating.
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide dette preview..
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Følg Xboxlife her
Xbox Support