HD-DVD formatet er dødt? Længe leve Blu-ray!

Skrevet af: Morten Skou - 16. februar 2008 - kl. 23:06
Del denne artikel:
58 0

Ifølge flere kilder er Toshiba ved at kaste håndklædet i ringen i den kortvarige format-krig som har stået på imellem Blu-ray og HD-DVD.

Ifølge flere kilder er Toshiba ved at kaste håndklædet i ringen i den kortvarige format-krig som har stået på imellem Blu-ray og HD-DVD.

Formatkrigen imellem Blu-ray og HD-DVD er flere gange blevet sammenlignet med 80’ernes helt store formatkrig imellem Betamax og VHS. I modsætning til dengang, hvor Sonys Betamax blev den store taber, er det nu Sony der kan hæve armene.

Begge sider af HD-krigen havde nogle af de største firmaer bag ved dem. HD-DVD havde Toshiba, Microsoft og Intel – Blu-ray havde blandt andet TDK, Pioneer, Apple, Dell, Samsung og Sony som fortalere. Den store forskel på de to formater er henholdsvis software systemerne som de benytter samt størrelsen på diskene. Derudover, så var HD-DVD regions fri hvorimod Blu-ray var fastlåst til tre forskellige regioner.

Formatkrigen gik for alvor i gang, da PlayStation 3 konsollen blev lanceret med Blu-ray drevet indbygget som standard. Da flere og flere filmproducenter og butikskæder meldte ud om, at de nu udelukkende ville støtte op omkring Blu-ray, begyndte det for alvor at se sort ud for Toshibas HD-DVD format. Det som man nok vil kunne betegne som det endelige dødsstød var da Warner Brothers i starten af januar i år, annoncerede deres dedikation til Blu-ray.

Salgstallene i Japan taler dog også for Blu-ray, eftersom 90% af HD-salget i 2007 har været på Blu-ray. Den danske filmforhandler Moviezoo.dk, rapporterer ligeledes om mest salg af Blu-ray, med næsten 80% Blu-ray salg i HD-formatet for år 2007.

Der er endnu ingen officiel udmelding fra Toshiba, men en anonym kilde har bekræftet over for det Japanske medie NHK, at Toshiba er gået i gang med de endelige skridt, for at trække sig ud af projektet. Resultatet vil øjensynlig være, at Toshiba står til at have mistet flere hundrede millioner dollars. En officiel pressemeddelelse fra Toshiba skulle eftersigende være lige på trapperne, og vil med stor sandsynlighed komme allerede i næste uge.

Den positive side af sagen, set fra en forbrugers synspunkt, er at der nu kun er et enkelt HD format og at man dermed, indtil videre, trygt kan begynde at anskaffe sig en afspiller og ikke mindst købe film – uden at skulle tænke på, om det nu er det rigtige format man vælger.

Mange vurderer dog stadigvæk Blu-rays levetid som filmmedie som kort, da de teknologiske fremskridt vil betyde, at man inden for relativt kort tid, vil begynde at streame alle sine film frem for at købe dem fysisk.

For Xboxens vedkommende, så lader det til at Microsoft, til trods for deres støtte til HD-DVD, alligevel valgte at gå forsigtigt ind i krigen. Eftersom HD-DVD drevet til Xbox 360 udelukkende kan købes som et eksternt drev, burde der ikke være de store problemer for Microsoft i, at producere et lignende eksternt drev til Blu-ray formatet.

Tilbage står alle dem, der har brugt en masse penge på at købe såvel HD-DVD afspillere som HD-DVD film.
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne nyhed..
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.