Xbox One X anmeldelse

Skrevet af: Morten Skou - 3. november 2017 - kl. 08:08
Del denne artikel:
0 30
Sidste år under E3 messen annoncerede Microsoft, at de arbejdede på en kraftigere udgave af Xbox One konsollen, en konsol som ville kunne køre spil i 4K UltraHD og HDR, en konsol som for alvor kunne give konkurrenten fra Sony baghjul. Den kommende konsol havde de givet kodenavnet Project Scorpio.

Et år senere var Microsoft endelig klar til at løfte mere af sløret for den nye konsol. De tekniske oplysninger omkring konsollen kom ud for et år siden, men navnet og ikke mindst designet på den havde Microsoft formået at holde for sig selv.

Xbox One X

Selvom rigtigt mange gættede på, at konsollen ville komme til at hedde Xbox Scorpio, så overraskende Microsoft os endnu en gang ved at vælge et helt andet navn, nemlig Xbox One X. Det er nu heller ikke sket tidligere, at Microsoft har givet deres Xbox-produkter samme navn som kodenavnet, eksempler på det er Project Natal som senere blev til Kinect, og Xenon som endte med at hedde Xbox 360.

Specifikationerne for Xbox One X taler for sig selv. Med en 8-core CPU der kører 2,3GHz, 12 GB lynhurtig GDDR5 hukommelse og en grafiskprocessor der kan håndtere op til 6 teraflops, ligger Xbox One X et stykke over konkurrenten fra Sony, PlayStation 4 Pro. Til sammenligning har PlayStation 4 Pro også 8-cores som kører ved 2,13GHz, 8 GB GDDR5 hukommelse og så kan dens grafiske processor ”kun” levere 4,12 teraflops. Forskellen på de to konsoller er dermed ganske stor, men det egentlige spørgsmål er, om udviklerne formår at udnytte det til Xboxens fordel.

Sammenligner man Xbox One X specifikationerne med den oprindelige Xbox One konsol, bliver forskellen endnu mere markant. Den originale Xbox One har nemlig kun mulighed for at processere 1,31 teraflops – og den nyere model, Xbox One S, kunne klare 1,4 teraflops, begge har 8 GB af den langsommere DDR3 hukommelse.

Ud af de 12 GB hukommelse, som Xbox One X er udstyret med, har Microsoft meldt ud, at hele 9 GB af dem er reserveret til, at spiludviklerne kan bruge dem til deres spil. De sidste 3 GB er så reserveret til at holde selve systemet kørende, det vil sige det bagvedliggende styresystem, dashboardet og så videre. Den del af hukommelsen som udviklerne ikke bruger, vil automatisk blive brugt af Xboxen til at cache ting, hvilket skulle gøre tingene endnu hurtigere.

Det er i øvrigt ikke kun ram der er mere af i den nye Xbox One X, harddisken, som vil være på 1 TB som standard, har også en hurtigere båndbredde end i den nuværende Xbox One, faktisk er den hele 50 % hurtigere. Det vil sige, at den hurtigere kan læse data ind i systemet, hvilket giver markant hurtigere loadtider. Til sidst har Microsoft anvendt en anden slags køleteknologi som gør at den er ganske støjsvag, så længe du ikke har en disk i Blu-Ray drevet.

Xbox One X inside

De mange hestekræfter, som gemmer sig bag det flotte ydre på Xbox One X, skulle gerne sikre, at det bliver muligt at afvikle spil i 4K UltraHD opløsning med HDR, Wide color gamut ved 60 frames per sekund og med imponerende lyd fra Premium Dolby Atmos. Derudover supporterer den AMDs FreeSync, som gør at den kan matche opdateringsfrekvensen med den skærm som den er tilsluttet – hvis altså skærmen også supporterer FreeSync. Opløsningen som sendes til skærmen fungerer i øvrigt sådan, at hvis du sætter en 1080p skærm til, så sender Xbox One X automatisk ud i dette format, og det samme gør sig faktisk gældende for 1440p formatet, som rigtigt mange gaming skærme gør brug af – så ikke noget med at du bliver nødt til at opskalere dine 1080p spil til 1440p på grund af skærmen.

Har man hang til at se film, så har Xbox One X samme mulighed for at afspille 4K UltraHD Blu-ray film som dens lillebror Xbox One S. De to Xbox-konsoller er i øvrigt de eneste konsoller som rent faktisk supporterer 4K UltraHD Blu-ray film, hvilket egentlig er lidt mærkværdigt når man tænker på, at det var Sony der i høj grad var med til at introducere Blu-ray formatet og opnåede stor succes ved at have muligheden med i deres PlayStation 3 og 4 konsoller. Desværre så larmer Blu-Ray drevet en del, når man afspiller film i det – om det er mere eller mindre end andre Blu-Ray afspillere har jeg desværre ikke mulighed for at lave en sammenligning på.

Kigger man på designet af den nye konsol, så ligner den langt hen af vejen det design, som Microsoft introducerede med Xbox One S. Konsollen kommer i første omgang i en flot sort udgave, men mon ikke der indenfor et par år begynder at dukke andre farver op. På trods af, at Xbox One X er så kraftig som den er, så er det faktisk også den mindste Xbox-konsol nogensinde – og så har den indbygget strømforsyning, ligesom Xbox One S. Konsollen kan både placeres horisontalt og vertikalt. Har du købt en Project Scorpio udgave af Xbox One X får du endda en smart fod med, som kan bruges når konsollen skal stå oprejst.

Foran på konsollen er der en tænd/sluk knap, en USB 3.0-port, en infrarød sensor og så den knap som man skal bruge til at parre controllerne med konsollen. Blu-ray drevet fremstår ikke så tydeligt, som det var tilfældet på Xbox One S, idet den er gemt væk i hvad der egentlig bare ligner en kant imellem toppen og bunden af konsollen.

Xbox One X set forfra

På bagsiden af konsollen er der strømstikket, en HDMI out- og en HDMI in-port, to USB 3.0 porte mere, en IR out, en S/PDIF og en port til tilslutning af netværksstikket. Det er i øvrigt godt at se, at Microsoft endelig har forstået, at det ikke er holdbart med en ekstern strømforsyning, og at det nu både er tilfældet med Xbox One S og Xbox One X. Lad os krydse fingre for, at de aldrig laver den bommert igen.

Xbox One X set bagfra

Opstartstiden er 57 sekunder, hvis man booter den fra hvor den har været helt nedlukket og konfigurationen er sat til at være strømbesparende. Hvis man derimod har sat den op til den anden mulighed hvor den tænder hurtigere, så tager det cirka 6 sekunder før man er klar til at logge ind. Særlig det sidstnævnte synes jeg er ganske acceptabelt, det er vist hurtigere end hvad mange fjernsyn kan nå at starte op på.

Når først maskinen er bootet op, føler man sig straks hjemme, for det dashboard som vi er vant til på Xbox One er selvfølgelig præcis det samme som bruges på Xbox One X. Jeg synes dog at det kører væsentligt mere flydende, og ventetiden på at skifte rundt imellem de forskellige ting føles lagt kortere end tidligere – det er ret fedt. For første gang synes jeg, at det er en fornøjelse at navigere og bruge dashboardet på Xbox One.

Man kan også uden problemer logge ind på Xbox One X og derefter logge ind igen på Xbox One – men selvfølgelig kan man kun være logget på en af dem af gangen. Tricket med at dele spil – ved at sætte sin vens konsol til at være sin ”hjemmekonsol” – burde også stadig fungere på kryds af de to konsolversioner.

Spil dine spil fra Xbox One på Xbox One X
Eftersom Xbox One X reelt ikke er en ny Xbox generation, men ”bare” en opdateret og mere muskuløs udgave af Xbox One, vil alle dine spil fra Xbox One fungere uden problemer på Xbox One X – de vil som udgangspunkt bare køre meget bedre, nogle af dem vil se bedre ud, og så vil de loade meget hurtigere end vi tidligere har været vant til. De eksisterende spil kommer selvfølgelig ikke til at køre i 4K UltraHD og HDR med mindre udviklerne laver en patch til dem, men det er der rent faktisk allerede en lang række udviklere som har lovet, at de vil gøre.

Indtil videre er der annonceret en lang række titler som får denne patch, herunder Gears of War 4, Forza Horizon 3, Halo Wars 2, Killer Instinct, Minecraft, Final Fantasy 15, Resident Evil 7, Ghost Recon: Wildlands og Rocket League. Alt i alt vil der være over 30 titler som vil få sådan en opdatering, så de bliver ”Xbox One X Enhanced”. Det er dog vigtigt at skelne imellem hvad de forskellige patches gør, for at et spil er markeret med ”Xbox One X Enhanced” betyder blot, at udvikleren har forbedret spillet til den nye konsol, hvilket eksempelvis kan betyde at det har højere opløsning, hurtigere billedhastighed og forbedrede teksturer. Der er dog ingen garanti for, at dette også inkluderer 4K og HDR, så der skal man kigge specifikt efter 4K og HDR logoerne på spillene.

Xbox One X spil

Microsoft har lavet en fin liste på Xbox.com, der viser hvilke spil der allerede nu har den omtalte patch og hvilke spil som får den på et tidspunkt, samt præcis hvad det kommer til at betyde for spillet. I skrivende stund synes jeg at udvalget af 4K spil godt kunne have været bedre, men der er stadig et stykke tid til at Xbox One X officielt udkommer, så jeg krydser fingre for at listen er mere fyldig på det tidspunkt.

Se listen over Xbox One Enhanced spil på Xbox.com

Jeg har i forbindelse med min test af Xbox One X haft mulighed for at prøve en række af de titler som er ”Enhanced for Xbox One X”, herunder Super Lucky’s Tale, FIFA 18, Killer Instinct og Gears of War 4 og vil løbende komme med indtryk af de øvrige spil, efterhånden som jeg får kæmpet mig igennem bunken. Et af de spil som jeg virkelig havde glædet mig til at se i 4K og med HDR er Microsofts flagskib, Forza Motorsport 7, men der er desværre ikke en patch ude til dette spil endnu.

Der er ingen tvivl om, at de spil som har 4K og HDR er markant flottere og mere farvestrålende end det vi kender fra Full HD, men det skulle jo også helst være tilfældet, eftersom det både kræver, at man investerer i den nye Xbox One X konsol og muligvis også et nyt fjernsyn for at få den fulde oplevelse ud af det.

Netop fjernsynet kan også vise sig at være en af de mere giftige investeringer, hvis man gerne vil have det maksimale ud af Xbox One X, og det er derfor vigtigt at pointere, at konsollen altså også skulle give spil et løft på dit eksisterende Full HD TV.

Overførsel af dine gamle spil fra Xbox One til Xbox One X
En anden smart feature, som Microsoft har lavet i forbindelse med Xbox One X er, at du kan lade din normale Xbox One stå tændt og slå en indstilling til der hedder ”Tillad netværksoverførsel” på begge konsoller, så kan du overføre alle dine spil og andet indhold fra den gamle Xbox One til den nye Xbox One over dit interne netværk. Dermed kan du slippe for at skulle hente alle dine spil ned igen via din internetforbindelse. Jeg har testet muligheden, og det virker helt som forventet – man går ganske enkelt ind og markerer hvilke spil man vil overføre, og så starter man overførslen. Da spillene efterhånden er relativt store kan det godt tage noget tid – men for mange vil det være et bedre alternativ end at hente det over en langsommere internetforbindelse.

Xbox One X

Alt Xbox One tilbehør virker også til den nye Xbox One X
Da Microsoft introducerede den normale Xbox One fandt folk hurtigt ud af, at ting som controllere, rat og headsets ikke ville virke med deres nye konsol, og det betød at man skulle ud og investere i nyt headset, ekstra controller og måske endda et nyt rat, hvis man ville have samme setup på Xbox One, som man havde på Xbox 360.

Sådan bliver det heldigvis ikke med Xbox One X, her vil alt eksisterende hardware, som har kunne bruges på Xbox One, nemlig kunne bruges uden problemer. Dermed kommer der ikke nogle ekstra udgifter til sådanne ting i forbindelse med opgradering til den nye konsol.

Optagelse af videoklip i 4K
Xbox One har siden lanceringen haft en mulighed for at optage videoklip af eksempelvis spil, men i og med at den nye konsol kan køre i 4K ville det selvsagt være rart, hvis man også kunne optage og dele videoklip af sit gameplay i denne opløsning. Dette er muligt ved at man via indstillingerne gå ind og vælger, at man gerne vil optage i 4K. Her bliver man dog præsenteret for en begrænsning, det er nemlig kun muligt at optage klip med en længde på 30 sekunder i 4K – hvor normal optagelse af Full HD gik op til 2 minutter og 720p er op til 5 minutter.

Hvis ikke man synes at det er nok, så har Elgato faktisk lige annonceret en Elgato 4K60 Pro, som gør det muligt at optage lige så meget gameplay man vil i den nye høje opløsning. Det kræver så bare, at man har en PC man kan sætte Elgatoen i, og så er man kørende.

Stadig alt for lidt plads på harddisken
Som sagt indeholder Xbox One X som standard en harddisk med 1TB plads. Dem som i forvejen har en Xbox One ved helt sikkert godt, hvor hurtigt plads får ben at gå på i disse tider. Spillene fylder mere end nogensinde før – tag bare et spil som FIFA 18 der fylder omkring 45GB, eller Halo 5: Guardians der tjekker ind med hele 107GB. Du har nok allerede gættet, hvor jeg gerne vil hen med alt dette: harddisken i Xbox One X bliver meget hurtigt alt for lille. Det betyder, at man ganske hurtigt kommer til et punkt, hvor man hele tiden skal slette et eller flere spil for at få plads til at hente et nyt ned.

Microsofts løsning på pladsproblemet er, at de for et godt stykke tid siden gjorde det muligt at tilslutte en ekstern USB 3.0 harddisk, som så kan ligge og se mere eller mindre grim ud ved siden af den ellers flotte Xbox One X konsol.

Den rigtige løsning ville i mine øjne have været, at Microsoft havde gjort det muligt – ligesom med konkurrenten fra Sony – at udskifte den indbyggede harddisk med en større en. Den dag i dag forstår jeg stadig ikke, at Microsoft fortsætter ned af samme spor med at fastlåse harddiskene i deres Xbox konsoller, og jeg havde oprigtigt håbet på, at det ville være anderledes med Xbox One X, men nej.

Prisen og indholdet i Xbox One X pakken
Prisen på hele herligheden ligger på 3.999 danske kroner til at starte med, men ved de seneste konsoludgivelser har vi set, at prisen er faldet ikke så længe efter udgivelsen. Dette tror jeg også vil ske denne gang, særligt set i lyset af, at konkurrenten PlayStation 4 Pro ligger noget længere nede på prisskalaen. Men verden er jo nu engang indrettet sådan, at hvis bare man venter længe nok så falder tingene som regel i pris – men så kan man jo ende med at gå og vente længe, før man får lov til at lege med de nye ting.

Når man køber en Xbox One X kommer den som standard med en harddisk på 1TB, en trådløs Xbox Controller, et HDMI kabel, en måneds gratis Xbox Game Pass og 14 dages Xbox Live Guld. Alt i alt en rimelig fin pakke at få hvis man aldrig har ejet en Xbox før, da man får over 100 spil med via Xbox Game Pass fra første dag.

Xbox One X

Har man forudbestilt en af de specielle udgaver af konsollen, kaldet Project Scorpio, så vil der udover ovenstående også være en stander med, som kan bruges når konsollen skal stå oprejst. Derudover står der ”Project Scorpio” med grønt på både controlleren og konsollen. Har du ikke allerede forudbestilt den, så er det dog nok efterhånden svært at få fat i denne udgave.

Uanset om Microsoft nu kan pryde sig med, at de har udviklet verdens kraftigste konsol, så er der stadig lang vej tilbage for Xbox som et brand. Forhåbningen for Microsoft må nødvendigvis være, at Xbox One X kan tilbageerobre en masse af de Xbox-ejere, som tidligere har valgt at skifte over til PlayStation for at få bedre grafik. Før det bliver en realitet tror jeg, at Microsoft har behov for at fremtrylle nogle flere spændende titler til konsollen, da der mangler nogle tilsvarende spil til nogle af de eksklusive PlayStation titler, som Sony har hevet op af posen.

Alt tyder dog på, at Microsoft virkelig har taget sig sammen og har fået udviklet et ordentligt monster af en konsol, som forhåbentlig vil give os mange gode oplevelser i højeste opløsning i mange år fremover.

Xbox One X udkommer i hele verden den 7. november i år.
Log ind og stem
30
Der er 30 brugere som med til at gøre Xboxlife et bedre sted, ved at vurdere vores indhold.
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Følg Xboxlife her
Xbox Support