Hvordan ser fremtiden for de nye konsoller ud?

Skrevet af: Palle Havshøi-Jensen - 12. november 2013 - kl. 20:32
Del denne artikel:
0 0

Xbox One og Playstation 4 er lige på trapperne, men deres fremtid ser måske ikke for lys ud. De traditionelle konsoller presses hårdt af tablets, telefoner og Facebook.


Den nye generation af konsoller er lige på trapperne og de to nye maskiner kommer med sikkerhed til at ligge under mange juletræer i både Europa og i USA i år. Men hvordan ser deres fremtid ud, når nyhedsinteressen har lagt sig?

Konsollerne har i mange år været hjemmets centrum for spil, men de to nye konsoller lanceres ud i et marked, der ser meget anderledes ud, end det marked som Xbox 360 og Playstation 3 udkom i, for henholdsvis otte og syv år siden – et marked, som er blevet ændret af tablets, telefoner og Facebook, platforme, der tilbyder spil til en langt lavere pris.

De fleste i spilindustrien spår, at de nye konsoller vil komme godt fra start, takket være de hardcore spillere, der ikke tøver med at smide flere tusinde kroner efter en ny konsol. Både Sony og Microsoft forsøger at ramme en bredere målgruppe end bare gamere, ved at fylde deres maskiner med mange ekstra features, f.eks. at kunne se TV og få adgang til massevis af film via Netflix. Men de presses allerede nu af lignende features, på andre enheder, og i visse tilfælde også af billigere enheder, fra f.eks. Apple og andre producenter.

De nye konsollers virkelige prøvelse vil formentlig komme til julen 2014, hvor Sony og Microsoft formentlig vil smide massevis af enheder på markedet, men hvor de mere velovervejende købere også vil have tablets og telefoner med i overvejelserne, når der skal købes en spilplatform – i modsætning til de hardcore gamere, der for længst har købt de nye maskiner.

Xboxlife Share!

Den store udfordring ved at henvende sig til en bredere, og mere mainstream målgruppe, er at overbevise dem om, at spillene og maskinerne er så meget bedre, end de foregående. Det tager ofte flere år, før udviklerne virkelig formår at udnytte de nye konsollers hardware optimalt og i den tid har tablet og telefoner stadig tromlet derudaf og vil have taget endnu flere markedsandele end de har gjort den dag i dag.

Da Xbox 360 og PlayStation 3 udkom, var det på samme tid at HD TV fik deres rigtige udbredelse i de fleste hjem og derfor var der en stor grafisk forskel i spillene, da de nuværende konsoller udkom – samme scenarie er der ikke denne gang. Cliff Blezinski, manden bag Gears of War har udtalt, at de nye systemer vil ikke kunne klare ”mor testen” og dermed fjerne den skepsis som dem, der skal betale for de nye systemer, kan have. Det grafiske spring vil ikke være så stort denne gang, men mere komme hen ad vejen, siger Blezinski.

Salget af konsoller og spil er faldet støt siden 2008, takket være et kollaps i salget af Nintendos maskiner, men også på grund af presset fra kraftfulde tablets som iPad. Der er mistanke om, at konsolproducenterne med vilje laver for få maskiner, så folk stiller sig i lange køer når maskinerne udkommer og at producenterne i PR-øjemed kan meddele, at alle deres forudbestillinger at udsolgt. Det benægter både Sony og Microsoft naturligvis og tilføjer, at de laver så mange maskiner som de overhovedet kan.

Så hvordan ser fremtiden ud for Xbox One og Playstation 4? Det er meget svært at sige, med mindre man støver den helt store krystalkugle af – og alligevel er det svært at forudse. Men nogle ting er i hvert fald sikre og det er, at markedet har ændret sig rigtigt meget siden Xbox 360 udkom for otte år siden – og hvem ved, hvordan markedet ser ud om bare fire til fem år. Måske er Xbox One og Playstation 4 de sidste konsoller som vi kender dem og de vil måske langsomt blive spist op af billigere spil på tablets og telefoner, der bestemt også er gode spil, som kan spilles hvor du end er, så du ikke er tvunget til at sidde bænket foran dig tv.

Hvad tror du? Hvor tror du de traditionelle konsoller er på vej hen? Vil de få en reneseance eller er de en uddøende race?
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne artikel..
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Følg Xboxlife her
Xbox Support