13 ting der havde gjort Xbox One til en bedre konsol

Skrevet af: Morten Skou - 11. juni 2017 - kl. 12:00
Del denne artikel:
0 6
Jeg har igennem de sidste 13 år brugt rigtig lang tid på at hygge mig med diverse Xbox-konsoller, lige fra den første Xbox udkom, og jeg er selvfølgelig stadig med på vognen i dag, hvor den hedder Xbox One. Som Xbox-fan synes jeg dog ikke helt, at Xbox One har kunne leve op til de forventninger som jeg havde til den, efter at have set udviklingen der skete igennem tiden med Xbox 360.

Under Xbox 360 æraen synes jeg at vi så, at Microsoft og de forskellige udviklere hele tiden var i stand til at presse konsollen til nye højder. Igennem hele levetiden synes jeg at vi så, at spillene gradvist blev pænere og kørte bedre og bedre. Der var også en kontinuerlig udvikling af hvad selve platformen kunne tilbyde, det bedste eksempel er nok, at man pludselig kunne bruge sin tablet som sekundær skærm i nogle af spillene. Et andet eksempel er selvfølgelig første generation af Kinect, som næppe havde været med i planerne, da Xbox 360 oprindeligt udkom.

Nu har Xbox One efterhånden været ude i en del år, siden den oprindeligt kom på markedet den 22. november 2013 - dog først den 5. september 2014 her i Danmark - og selvom konsollen har gode elementer, så synes jeg stadig ikke helt, at Microsoft har haft fokus nu på at lave den perfekte overgang fra Xbox 360 til Xbox One. Herunder kan du læse om nogle af de ting, som jeg mener kunne have gjort, at Xbox One havde fået en bedre modtagelse.

Alt for klodset design
Da Xbox One oprindeligt blev annonceret var der mange der lavede grin med, at den lignede en gammel VHS videoafspiller fra 80’erne, og ja Microsoft havde på mærkværdigvis formået at lave en konsol, der var både markant større og mere klodset end forgængeren. Alle andre hardwareproducenter går i den anden retning; alt skal være mindre, men ikke Microsoft med deres Xbox One.



Man skulle jo ellers tro, at en så stor virksomhed som Microsoft havde de bedste forudsætninger for at tiltrække talentfulde designere, så de på den måde kunne have fået lavet en pænere ting, som folk ville være stolte af at have stående i stuen. Måske burde de have kigget Apple lidt over skulderen, i stedet for at have ladet hvad der tilsyneladende har været en praktikant lave deres næste konsol.

De har da heldigvis efterfølgende lavet en mindre konsol, Xbox One S, men igen er den desværre markant større end eksempelvis den nye og tyndere udgave af PlayStation 4. Til gengæld kan man pludselig kun få en Xbox i hvid – eller en eller anden underlig farve som en limited edition i sampak med diverse spiludgivelser.

Kolonorm strømforsyning
Da Xbox 360 oprindeligt udkom husker jeg stadig hvordan strømforsyningen var blevet gemt væk under diverse fremvisninger til pressen. Da den endelig udkom gik det selvfølgelig op for alle, at der fulgte en ekstern strømforsyning med på størrelse med et lille hus.

Derfor synes jeg godt, at man kunne have forventet, at Microsoft havde taget feedbacken fra Xbox 360 og i stedet for at lave en ny kæmpe strømforsyning, så havde bygget den ind i konsollen fra starten. Dette har de dog også fået rettet op på med Xbox One S, men det er en skam, at dem der støtter op om en ny generation af konsollerne altid ender med at måtte betale for noget, der egentlig burde have været bedre.



Manglende headset med i standardpakken
En af de ting som i mine øjne var med til at gøre både Xbox 360 og ikke mindst Xbox Live til en bragende succes var, at der fra starten var et headset med i pakken, når man købte den. Det medfølgende headset var godt nok ikke af særlig høj kvalitet, men det gjorde alligevel, at man fra første dag kunne være med på Xbox Live og snakke med sine med- og modspillere.

Med Xbox One blev denne lækre lille tilføjelse desværre fjernet fra pakken og endnu værre var det, at man i starten ikke engang kunne bruge sit dyrt indkøbte headset fra Xbox 360 på Xbox One, fordi Microsoft havde valgt en anden teknologi til lyden. Som jeg husker det begrundede Microsoft valget med, at det ville give en bedre lydoplevelse, men personligt er det ikke noget jeg har bemærket. Nu er de da også gået tilbage til at man kan sætte et normalt jackstik i controlleren og dermed få lyd i sit PC-headset, hvis man har lyst til det.

Play&Charge-kit med fra start
Det var jo meningen at Xbox One skulle være en opdateret og bedre version end den tidligere konsol. Derfor synes jeg også at det er ærgerligt, at Microsoft ikke har valgt enten at gøre deres controllere genopladelige – ligesom det er tilfældet med PlayStation - eller endnu bedre; havde lagt et Play&Charge-kit med i alle pakkerne. På den måde kunne man selv vælge om man ville bruge Play&Charge-kittet, eller om man havde brug for at sætte almindelige batterier i.

Køber man en ekstra Xbox One controller kan man i nogle af varianterne vælge at købe den i sampak med netop et Play&Charge-kit – alternativt kan man købe det separat for omkring 200 kroner.

Jeg vil dog mene, at helhedsindtrykket af Xbox One ville have været bedre, hvis dette havde været med i standardpakken.

Mulighed for at udskifte harddisken
Xbox 360 havde mulighed for, at man separat kunne udskifte harddisken, uden at det var nødvendigt at købe en helt ny konsol. Man skulle stadig købe en ”særlig” harddisk af Microsoft, men muligheden var der. Med Xbox One er denne mulighed fuldstændig fjernet. Vil man have mere kapacitet i sin Xbox One, så må man ud og købe en ny konsol, og det synes jeg er brandærgerligt og endnu en ting, der rent faktisk er dårligere på Xbox One end det var på Xbox 360.



Jeg forstår ikke engang årsagen til, at Microsoft har valgt at gøre så man ikke kan udskifte harddisken i Xbox One, i det mindste med en harddisk med et lille Microsoftklistermærke på, som de så kunne tjene penge på ved at sælge dem til dyrere pris end den normale markedspris for en harddisk. På PlayStation har det siden PlayStation 3 været muligt at købe en helt normal harddisk og sætte den i sin konsol – så det undrer mig virkelig, at Microsoft ikke har lyttet til fansene på dette område.

En anden stor fejl omkring harddisken er, at Xbox One som standard kun indeholder 500 GB plads. Når man tænker på, at et spil ofte fylder 30-50GB, så er det altså ikke mange spil, der er plads til.

Super langsomt dashboard-system
Med en ny konsolgeneration havde jeg egentlig forventet, at menusystemet – eller dashboardet om man vil - kørte noget bedre end det er tilfældet på Xbox One. Det er blevet en anelse bedre med de mange opdateringer, der er kommet siden lanceringen af konsollen, men bare det at starte en ny applikation som eksempelvis Twitch op tager alt for længe, og generelt kører det langsommere end som jeg husker det fra Xbox 360.

Endnu en gang forstår jeg simpelthen ikke, at en af verdens største softwareudvikleren kan lave noget, der stadig kører så langsomt her i 2017. Hvis man kigger på eksempelvis Apples produkter som Apple TV, så bruger man altså ikke lige så lang tid på at sidde og vente på at ting starter op, som det er tilfældet med Xbox One.



Dårlig satsning på Kinect
Da Xbox One udkom var alle tvunget til også at eje en Kinect, fordi Microsoft havde valgt at det ikke var muligt at købe en Xbox One uden dette stykke tilbehør. Hvis de dog bare lige havde ringet til mig og spurgt om det var en god ide inden, så kunne de have sparet sig selv for en masse besvær – og alle os andre kunne have sparet en masse penge på dette stykke uønskede ekstraudstyr.



I dag har Microsoft da også fuldstændig droppet Kinect, der kommer meget få spil som supporterer det, og den er heldigvis ikke med som en tvungen del af pakkerne mere.

Jeg opfatter egentlig Microsofts voldsomme fokus på Kinect i starten som et udtryk for, at de reelt ikke havde nogen ide om, hvad deres fans egentlig ønskede sig. Personligt tror jeg, at det havde været bedre for Xbox-platformen hvis der havde været et Play&Charge kit og et headset med i pakken i stedet for.

Hvad er der sket med gamerpoints og achievements?
Noget af det meget populære ved Xbox 360 var muligheden for at jagte achievements og de tilhørende gamerpoints. Achievements gjorde ofte, at man kom længere ud i yderkanterne i spillene og måske fik prøvet en vej, som man ellers ikke ville have begivet sig ud af. Dertil kommer selvfølgelig muligheden for at blære sig ved at flashe sit gamercard og jeg tror, at mange havde interne konkurrencer med venner om hvem der havde flest, hvem der først fik 1000 gamerpoints i et spil og lignende.

Med Xbox One synes jeg at det er som om, at fokusset på jagten på achievements og gamerpoint er forsvundet. Microsoft har fjernet muligheden for, at communities som eksempelvis Xboxlife.dk kan vise gamerpoint til vores besøgende, og de har end ikke fået opdateret deres egne gamercards, så de viser spil der er spillet på Xbox One endnu.

Til gengæld er konkurrenterne fra Sony samtidig blevet bedre til det, og det er mit indtryk, at PlayStation-fans elsker at samle trofæerne.

Bagudkompatibiliteten kom alt for sent
Det er altid fedt at kunne bruge sin gamle spilsamling på en ny generation af konsollerne, og dette er også muligt for et stort udvalg af spil på Xbox One. I mine øjne kom denne mulighed dog alt for sent, dem som har spillet på Xbox One de sidste mange år har efterhånden enten solgt eller smidt Xbox 360-spilsamlingen i kælderen. Dertil kommer, at Xbox 360-spil nu for alvor virker som gamle spil med lige så gammel grafik, og selvom nogle af Xbox 360 spillene helt sikkert kan være sjove at hive frem i ny og næ, så havde det uden tvivl været federe, hvis det havde været muligt at spille dem fra starten af Xbox Ones levetid.



Mangel på nye eksklusive titler
Microsoft har altid haft nogle fornuftige eksklusive titler, og da fokus var på Xbox 360 var de også rigtigt gode til at hive titler, som ellers havde været eksklusive til PlayStation, over på Xbox 360, så Xbox-fans ikke længere behøvede at kigge misundeligt på PlayStation-ejeren, når de kunne hygge sig med Grand Theft Auto og de andre titler, som tog springet til multiplatform.

Når det kommer til Xbox One synes jeg, at der har manglet nye udgivelser fra Microsofts egne studier, som for alvor kunne bruges til at vise hvad Xbox One kan levere, hvis den bliver presset. I stedet har vi fået nye udgivelser i eksisterende serier som Halo, Gears of War, Forza Motorsport og Dead Rising. Titler som ReCore og ScreamRide har bare ikke tilføjet noget positivt til rækken over eksklusive titler.

Dertil kommer, at Microsoft ikke længere sidder på særlig mange ”først på Xbox”- eller ”kun på Xbox”-ting når det kommer til nyt indhold, hvoraf flere af de store ting som eksempelvis Call of Duty nu er røget til konkurrenten.

Forsinkelsen i Danmark
Da Microsoft oprindeligt annoncerede Xbox One var Danmark på listen over de lande, som ville få konsollen på første dag. Microsoft havde endda købt annoncering herinde, som reklamerede for forudbestillinger af ”Day One”-udgaven af konsollen. Efterhånden som vi kom tættere på udgivelsen, blev lanceringen pludselig udsat med næsten et år i Danmark, og os danskere måtte en tur til Tyskland i samarbejde med Microsoft Danmark for at være med fra starten.

En af årsager var at Kinect ikke kunne forstå dansk, og at vi derfor ville få en dårligere oplevelse med Xbox One, end hvis den kunne snakke dansk. Som bekendt endte det dog med, at Xbox One udkom – fortsat uden at Kinect kunne snakke dansk - og man måtte sætte sproget på hele konsollen til engelsk, hvis man ville bruge Kinect.

Så vidt jeg husker var en af de andre begrundelser, at der skulle være styr på aftalerne med diverse TV-udbydere, så Xbox-fans i Danmark også kunne bruge TV-funktionaliteten, som Microsoft jo i øvrigt havde brugt meget energi på at oversælge. Jeg har ikke tal der kan underbygge min påstand, men jeg tror ærlig talt ikke, at jeg kender en eneste dansker, som nogensinde er begyndt at bruge deres Xbox One til at se TV igennem.

Alt for dårlig fjernbetjening
Nu vi er ved at snakke om Xboxens TV-funktionalitet – eller mangel på samme - så er det mig en gåde, hvordan Microsoft kunne finde på at lave en så dårlig og klodset fjernbetjening til Xbox One, som de endte ud med. Jo, det er da fint, at den kan lyse op hvis man løfter den fra bordet, men at rækkevidden nærmest kræver, at man skal rejse sig op fra sofaen og gå over til Xboxen for at skifte kanal – ligesom i gamle dage – er simpelthen ikke godt nok.

Derudover ligner den igen noget, hvor der ikke har været brugt særlig lang tid på at tænke over designet. For sidste gang vil jeg gerne lige hive Apple op af hatten, de har nemlig igen formået at lave en superfin fjerbetjening til deres Apple TV, som er nem at bruge og som det samtidig ikke er pinligt at have liggende fremme.



Opdateringshelvede
Frekvensen af opdateringer til både Xbox One konsollen selv, spillene og de forskellige apps er steget drastisk efter at Xbox One udkom. Det kan selvfølgelig være positivt nok, at udviklerne hele tiden sørger for at få luget ud i diverse fejl og mangler i spillene, og at der hele tiden kommer ny funktionalitet til Xbox One og de forskellige apps. Der er dog lige det men, at det næsten er hver gang jeg tænder min Xbox One, at den skal opdatere et eller andet – og jeg er endda ikke længere med i dashboard-preview programmet.

Dertil kommer, at hvis jeg eksempelvis er inde i Xbox One Store for at købe et spil og lige vil se noget livestream fra det, ja så er det ret ofte, at Twitch-appen lige skal opdateres, og når opdateringen er færdig, bliver man desværre ikke automatisk sendt tilbage til det man var i gang med, før den gik i gang med opdateringen.

Hastigheden, som disse opdateringer hentes ned med, er desværre også kritisabel, uanset hvor hurtig ens egen internetforbindelse er. Nogle dage går det rimelig hurtigt, andre dage kan man vente en time på, at den bliver færdig. Det egentlige problem her er så, at hvis man kun lige har en times tid man vil brænde af foran konsollen, ja så er den ofte forsvundet, allerede inden man har fået startet spillet op.

Fremtiden
På et tidspunkt sidste år omkring E3 stoppede Microsoft selv med at tro på Xbox One og annoncerede i stedet Xbox Scorpio, over et år før den skulle udkomme. Faktisk må det betyde, at Microsoft holdt op med at tro på, at Xbox One kunne blive samme store succes som Xbox 360, allerede længe inden de meldte det ud til omverden, og allerede var begyndt at skære ned på udgifterne og slikke sårene.

At annoncere en ny generation af en konsol mindre end 3 år efter at Xbox One oprindeligt udkom, får det til at virke som om, at Microsofts ledelse nu har taget en beslutning om at kaste håndklædet i ringen og viske tavlen ren, måske i håb om at de nu kan være først med næste generation af konsollerne. Denne udmelding har uden tvivl ikke været god for salget af Xbox One konsoller, men har i mine øjne primært været et forsøg på at overbevise Xbox-fans om, at Microsoft nok skal forsøge at komme tilbage.

Det store spørgsmål, som stadig mangler at blive besvaret er, hvorvidt Microsoft og Xbox har formået at fastholde en tilstrækkelig stor base af hardcore-fans, for det er nemlig dem, der skal hjælpe med at genopbygge tilliden til Xbox-brandet igen, når Xbox Scorpio udkommer. Hvis denne fanbase ikke fra starten har en stor nok masse - den såkaldte kritiske masse, ja, så tvivler jeg faktisk på, at Microsoft kan få ordentligt fodfæste med deres Xbox igen, for hvem tør købe endnu en halvfærdig konsol til 4.000 kroner med et tvivlsomt spil-lineup, når man har brændt fingrene én gang med Xbox One?

En ting er sikkert; hvis Microsoft vil give deres Xbox Scorpio (Xbox X?), en realistisk chance, så skal de have pengepungen frem og vise, at de godt kan og vil lave en konsol, som kan leve op til de krav og forventninger, som konsolfans har til næste generation.

Hvad tror du, at Microsoft kunne have gjort bedre med Xbox One fra starten?
Log ind og stem
6
Der er 6 brugere som med til at gøre Xboxlife et bedre sted, ved at vurdere vores indhold.
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Følg Xboxlife her
Xbox Support